Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin

Skolyoz hastalığına karşı egzersiz

İskelet sistemi hastalıkları arasında belki de en fazla sorun yaşatan aynı zamanda yaşam kalitesini hayli aşağılara çeken skolyoz yani omurga eğriliği gündelik yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

Vital kapasitenin azalması ve estetik sorunların hastalık ilerledikçe yavaş yavaş daha belirgin hale geldiği skolyoz hastalığında kardiyak sistemde fonksiyonel bozulmaları psikolojik semptomlar takip eder. Bu tarz rahatsızlıklarda altta yatan patolojik nedenlerinin araştırılması zaruridir. Tedavide geç kalınması veya ihmal edilmesi durumunda strüktürel skolyoza dönüşme ihtimali bulunur.

Erkeklere oranla kadınlarda on kat daha fazla gözlenen skolyoz rahatsızlığının tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. Ancak halk arasında ağır yük taşımanın veya benzeri nedenlerde omurganın eğilmesi söz konusu değildir. Kifoz yani kamburluğa ağır çanta taşımak yâda sürekli öne doğru eğri bir postür bozukluğunun sebep olabileceği yönünde bazı bulgular var, fakat skolyoz rahatsızlığı için bunu söylemek yanlış olacaktır. Hastalığa genetik yatkınlığı sebep olduğu yönünde bulgular varlığı söz konusu olsada kesin bir veri bulunmamaktadır. Giderek sağa veya sola doğru eğilmesi nedeniyle C veya S biçiminde bir yapıya dönüşen omurga aynı zamanda göğüs kafesine uyguladığı basınç nedeniyle bozulmalara yol açar.

Haberin Devamı

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA SKOLYOZ İLAVE TEDBİRLER ALINMASINI GEREKTİRİYOR

Çocukluk çağında skolyoz hastalığı tedavisinde yetişkinlere göre daha değişik bir metodoloji izlenir ve bunun özel bir nedeni bulunur. Çünkü henüz kas ve iskelet sistemi gelişerek büyüyen çocuklarda skolyozun neden olduğu eğriliklere cerrahi bakımdan hiçbir şekilde müdahale edilemez. Dolayısıyla bu noktada devreye fizik tedavi yaklaşımları girmekte ve hastaya postür egzersizlerininde dahil olduğu çok sayıda egzersiz uygulanır. İlave olarak eğriliğin düzeltilmesi için korse veya uzman tarafından uygun görülen ortezler kullanılabilir. Burada amaç devamlılık gösteren eğilmenin mümkün olduğunca ilerlemesini durdurmak ve ileriki yaşam sürecinde gerektiğinde yapılacak cerrahi müdahaleleri kolaylaştırmaktır. C şeklinde yaşanan omurga eğriliğinde çok daha hızlı bir ilerlemenin söz konusu olduğu skolyoz hastalığında bizzat hastanın kendisinin çok sayıda egzersiz çeşitliliği ile eğitilerek tedaviye dahil edilmesi oldukça önemli katkılar yapar. Lateral kıvrılma olarakta tanımlanan bu rahatsızlık özellikle ergenlik dönemlerinde ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

SKOLYOZ HASTALIĞINDA HANGİ EGZERSİZLER YAPILIR?

Skolyoz hastalığında öncelikle postürün yani duruşun düzenlenmesi gerekir. Multidisipliner bir yaklaşım çerçevesinde uzman doktor ve kendi konusunda uzman bir fizyoterapistin birlikte çalıştığı bu hastalıkta en büyük başarı bireyin katılımı yani hastanın kendisininde katılımı ile sağlanır. Hastalıkla mücadelede kullanılan fizyoterapi ve diğer egzersiz yöntemlerine kısaca göz atmak gerekirse;

• Yüzme

• Omurga eğriliğinin gözlendiği tarafın tersi istikametin esnetme egzersizleri. Bu noktada tutunmak için direk veya benzeri bir cismi tutabileceğiniz bir yerin olması önemlidir. Eğriliğin yaşandığı taraftaki kolunuzu başınızın üzerinden geçirdiğinizde sağlam bir kavrayışla bedeninizi esnetebilirsiniz. Elinizi bırakmadan öne ve arkaya doğru hafifçe esneterek omurganın rotası düzeltilmeye çalışılır. Yaklaşık olarak 30-60 saniye yani maksimum bir dakika kadar bu işlemi aralıklarla devam ettirmek gerekiyor.

Haberin Devamı

• Yan yattığınızda sizi destekleyecek bir minder veya sert bir yastık yardımıyla ayakta yapılan bu egzersizi dilerseniz yerde devam ettirebilirsiniz. Burada egzersizlerin esprisi eğriliğin tersi istikametinde gerçekleşen hareketlerle omurgayı disiplin altına almaktır.

• İster açık havada ister evinizde yapabileceğiniz basit egzersizlere bir örnekte dizlerinizi ve ellerinizi yere koyarak yine eğriliğin yaşandığı tarafın tersine doğru ellerinizle ufak adımlarla yapacağınız bir esnetme hareketidir. Bu egzersizde eğimin normale dönmesine yardımcı olmak maksadıyla kalça sabit kalacak şekilde vücut esnetilir.

• Postür egzersizleri çok çeşitli ve uygulama olarak hareket şekli bol olan bir yöntem. Bunlardan bir tanesi duvara sırtınızı yaslayarak yaptığınız egzersizdir. Sırtınızı duvara yaslayın ve hiçbir şekilde boşluk kalmamasına dikkat ederek kalça, omuz ve kafa duvara yapışık olacak şekilde vücudunuzu ellerinizi havaya kaldırın. Bu pozisyonda birkaç saniye bekleyin bu hareketi on defa tekrarlamanız gün içerisinde yeterli olacaktır. Sadece bir örnekle açıkladığımız postür egzersizlerini çeşitlendirebilirsiniz.