GeriSağlık Siyah Pirinç, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Siyah Pirinç, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Siyah Pirinç, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Siyah pirinçte bolca antioksidan var.

Besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin, lif ve mineral deposu siyah pirinç Türkiye'de ilk kez Edirne'de üretilmeye başladı.

Besin değerinin yüksekliği nedeniyle eskiden sadece Çin hükümdarları için üretilen dünyada “yasak pirinç” olarak da bilinen siyah pirinç, artık Türk sofralarında da yerini alacak (A.A.).

Siyah Pirinç Magnezyum Zengini

Lif ve mineral zenginliği açısından vejetaryen ve veganların popüler besin maddeleri arasında yer aldığını söyleyen Diyetisyen Selma Önelge Gür, siyah pirincin faydaları ve tüketimiyle ilgili detayları anlatıyor.

“Dünyada bilinen en yaygın türü Forbidden Rice (yasak pirinç)’dır. Bir hikayeye göre eski dönemlerde besin içeriğinin güçlü olması ve az yetiştirilmesi nedeniyle Çin'de hükümdarlar ve üst düzeyden kişilerden başkasının yemesi yasaklanmış ve o günden sonra da yasak pirinç olarak anılmıştır.

Beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir kaynak oluşturuyor. Magnezyum aynı zamanda kan şekeri ve kan basıncını da düzenliyor. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendiriyor.”

Siyah Pirinçte Antioksidan Bolca Var

“Siyah pirincin beyaz pirinçten bir diğer farkı antioksidan değerinin yüksek olmasıdır. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve yaşlanmanın etkilerini azaltıyor. Rengini antosianinler, sianidin, 3-0-beta glukositten alan, aromasını da özellikle asetil pirolinden alan siyah pirinç genetiğiyle oynanmamış bir ürün olduğu bildiriliyor ve tamamen doğal ve katkısız olduğu söyleniyor.

Siyah pirinç, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral içeriği ile beyaz pirinçten farklı değil. Dünyanın en pahalı pirinçlerinden olan siyah pirinç kısıtlı miktarda üretilebilen değişik damak tatlarına hitap eden doğal aromaya sahip bu özellikleriyle diğer pirinçlerden farklı ve kalitesiyle değişik damak tatları arayanlar için yeni bir seçenek oluşturuyor.” 

False