Serdar Özgüç
Serdar Özgüç
Serdar Özgüç

Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir?

Sivrisinekler kimsenin hoşlanmadığı davetsiz ve tehlikleli misafirler. Sivrisinek ısırıklarını engellemek için en etkili yol bitki kullanmak. Çünkü, bazı bitkiler onları uzaklaştırıcı doğal kimyasal bileşiklere sahipler.

Haberin Devamı

ZİKA VİRÜSÜNÜN KAYNAĞI

Hava koşulları değiştikçe sivrisineklerle daha fazla uğraşacağız. Birçok hastalığa neden olduğu için yazın en korkutucu haşereler olarak gündemimizde oluyorlar. Sivrisine ısırması deyip geçmemek gerek. Çünkü ülkemizde de görülmeye başlayan ateş, döküntü, eklem ağrıları ve şişlikleri ile seyreden, bazen kas ağrıları ve kusma yapabilen 4-7 gün boyunca süren ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanları hasta eden, zika virüsünün kaynağı sivrisineklerdir. Ayrıca ısırınca deride oluşan kabartı, kaşıntı ve döküntü gibi bir çok olumsuzluklar da insanları bezdiriyor. Eve girmelerini engellemek zor. Kimyasal içerikli sivrisinek tabletleri, kremler ve hatta elektrikli makineler kullanmak onları uzaklaştırmak için bir seçenek. Fakat sağlığınızı riske atmayan en faydalı olan doğal ve biyolojik yöntemlere ne dersiniz? İşte evinizi sivrisineklerden uzak tutmanıza yardımcı olacak bazı bitki listeleri ve tarifler.

SİVRİSİNEKLER FESLEĞENİ SEVMİYOR

Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir

Fesleğen, sivrisinek kovucu olarak görev görür. Yaprakları bazı esansiyel yağlar içerir ve bu yağlar doğal bir sivrisinek uzaklaştırıcı olarak çok etkilidir. Fakat bu karışımla daha da güçlü bir sinek yokedici elde etmeniz mümkün. Bunun için fesleğen, palmarosa, citronella (limonotu), tea tree (çay ağacı), lavanta gibi uçucu yağları biraraya getirin. 50 ml lavanta hidrolatı (suyu) içerisine 10 damla lavanta, 10 damla citronella ve 20 damla palmarosa uçucu yağı ekleyip karıştırın. Püskürtmeli şişeye aktarıp, iyice çalkalayıp ellere ve bacaklara günde birkaç kere sıkıp sivrisineklerden ve böceklerden korunabilirsiniz. Yalnız çocuklarda ve bebeklerde el ve yüz bölgelerine kullanılmamalı. Uygulama yapacağınız püskürtmeli şişelerin koyu renkli olması önemli.

OKALİPTUS VE LİMON YAĞI

Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir

Limon yağı ve okaliptüs yağı karışımı, evi sivrisinekten uzak tutmanın çok etkili bir yoludur. Bu iki bitki ayrıca antiseptik olarak işlev görür. Bu karışımı kullanmak için eşit oranda limon uçucu yağını ve Okaliptüs uçucu yağını bir kaba koyun ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz aromatik sinek kovucuyu vücudunuza sürün. Bu karışım bazı hassas ciltlerde alerji oluşturabilir. Bu durumda ise sabit yağlardan ve yine bitki suyundan destek alabiliriz. 100 ml lavanta suyu içerisine, 5 ml lavanta uçucu yağı, 5 ml limon uçucu yağı, 5 ml okaliptüs uçucu yağı, 5ml kayısı çekirdeği sabit yağı ve 5 ml argan sabit yağı ilave edilir. İyice karıştırıldıktan sonra püskürtmeli şişeyle ellere, kollara ve bacaklara sürülür. Bu karışım sivrisinekleri yaklaştırmayacağı gibi cildi de besleyen bir karşımdır. Elbette koyu renkli şişe kullanmayı unutmuyoruz.

LAVANTA ÇİÇEKLERİNİ PENCERE KENARINA ASIN

Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir

Lavanta aromasının sakinleştien bir özelliği var. Çoğunluk bunun için kullanılır. Öte yandan sivrisinekler bu aromadan nefret ederler. Onları kaçırmak için, güneşin altında kuruttuğunuz lavanta çiçeklerini odayı havalandırmak için açtığınız pencerenin pervazına asın. Veya içi lavanta dolu kesecikleri yatak odanızın bir kaç yerine yerleştirebilirsiniz.

SİVRİSİNEK ISIRDIĞINDA NE YAPILABİLİR?

Peki, ne yaparsanız yapın, baş edemediniz, sinek geldi ve sizi sokmayı başardı. Bu durumda ise şunu yapmanız lazım; 50 ml soğuk pres susam yağı içerisine, 30 damla lavanta uçucu yağı veya 30 damla tea tree (çay ağacı) uçucu yağı ilave edilir, karıştırılır ve sivrisineğin veya böceğin soktuğu kabartılı ve kaşıntılı bölgeye sürülür.

BİBERİYE'NİN YAYDIĞI AROMA

Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir

Biberiye de sivrisinek kovucu özelliklere sahiptir. Bu kan emicilerden kurtulmanın yollarından biri de bahçeniz varsa bir köşesine bu bitkiyi ekmektir. Veya balkonda büyükçe bir saksıya ekmeniz de etkili olur. Kokusu sivrisineklerin yaklaşmasını engeller. Biberiyenin yaydığı aromadan rahatsız olan sinekler o bölgeye yaklaşmayacaktır.