GeriSağlık Şişme mi, yaylı mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şişme mi, yaylı mı?

Şişme mi, yaylı mı?

Yatağımızı seçerken birkaç seçeneğimiz var; yaylı sistemler, visco yataklar ve şişme yataklar. Ortalama 8 saatin yatakta geçirildiğini ve yatak seçiminin vücut sağlığını doğrudan etkilediğini söyleyen Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahı Korkut Kasapbaşı, yatak tiplerine göre dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Yaylı yataklarda ilk dikkat edilecek konu yaylı yataklarda kullanılan yay oranıdır. Yani m3’teki yay adedi önemlidir. Ayrıca üzerinde taşıyabileceği ağırlık oranında yazılıdır. Dolayısı ile yay oranı 25 olan ile 15 olanı kıyaslamak yerine kilonuza uygun ağırlık taşıyabilen yatağı seçmeniz önerilir.

KİLONUZA GÖRE YAYLI YATAK

Yaylı yataklar 30-60-90 kg bareminde hazırlanırlar. Tek kişilik yataklarda pek sorun olmamasına rağmen çift kişilik yataklarda sorunlar çıkar. Örneğin; çiftlerden birinin 92, diğerinin 50 kg olması gibi dengesizlikler…

Dolayısı ile yatak seçerken özellikle yaylı yatakta bırakın tam ortopedik, soft ortopedik laflarını yatağın kaç kilo limitlerinde olduğunu mutlaka sorun.

Şişme mi, yaylı mı

ŞİMDİLERDE VİSCO YATAKLAR MODA

Avrupalılar, yaylı yatak sisteminden vazgeçiyor ve şimdilerdeki moda visco yatak. Bu yatağın maalesef fiyatı yaylı yatağa göre biraz fazladır. Rahat bir uyku konforu vardır. Burada da dikkat edeceğiniz ana konu visco oranının ne olduğudur. Yani densitesi nedir?

Bu günlerde iyi firmalar 100 ve üzerini yapmaya gayret ederken, market raflarında visco diye 25’lik ürünler satılmaktadır. Tüketici iyi firmaların fiyatını görünce bu 25’likleri visco diye almaya gayret ediyorlar. Zira birinde m3’de 75 ve üzeri visco varken diğerinde 25’dir yani visco değil, aslında süngerdir satılanlar.

Visco yataklarda da çiftlerin kilo sorunu vardır ancak yaylı yatağa göre daha konforludur. Bunun dışında visco yatakta yatağın basıncı yoktur, sizin yatağınıza uyguladığınız basınç önemlidir. Yatak size değil siz yatağa basınç uygularsınız.

LATEX, VİSCO DEĞİLDİR

Bu arada latex laflarına da kanmayın çünkü latex, visco değildir. Latex sünger ile visco arasında ara bir devşirme üründür.

ŞİŞME YATAKLAR GÜNÜBİRLİK TERCİH EDİLMELİ

Şişme yataklar bu iki yatak gurubu ile karşılaştırıldığında çok da kullanışlı olmayan bir sınıf olarak karşımıza çıkar. Geçici, günübirlik çözümler için idealdir. 

False