GeriSağlık Şişkinlik sandığınız miyom olabilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şişkinlik sandığınız miyom olabilir

Şişkinlik sandığınız miyom olabilir

Şiddetli baş ağrılarından yakındığını söyleyen biri için genelde ilk düşündüğümüz şey “Migreni var herhalde” olur ya da öksürük krizlerini göğüs hastalıklarına bağlama eğilimi daha yüksektir. Halbuki baş ağrısı beyin tümöründen göz hastalıklarına kadar birçok hastalığın habercisi olabilir; tıpkı durmak bilmeyen öksürük krizlerinin nedeninin sinüzit ya da alerjiye bağlı geniz akıntısı olabileceği gibi. Miyom sorunu yaşayan kadınlarda buna benzer durumlar görülebiliyor.

Tedavisi çok da zorlu olmayan miyomun da belirtileri nedeniyle başka rahatsızlıklarla karıştırılabildiğini belirten Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, genellikle düzenli takiplerle kontrol altında tutulabilen miyomun en sık rastlanan belirtileri hakkında şu bilgileri paylaşıyor.

Rahimin kas tabakasından kaynaklanan ve yine rahim içi ya da çevresinde görülen iyi huylu katı tümörlere miyom adı veriliyor. En sık olarak 35-40 yaş aralığında görülen miyomlar genellikle üreme çağından önce ortaya çıkmıyor çünkü oluşmalarındaki en önemli faktör kadınlık hormonu östrojen.

ÇOK FARKLI BELİRTİLER GÖSTERİYOR

Genel olarak adet döneminin aşırı kanamalı geçmesine neden olan miyomların ne yazık ki geniş bir belirti yelpazesi bulunuyor. Bazı miyom oluşumlarında kanamaların adet dönemlerinden sonra da devam edebildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, cinsel ilişkide zorlanma ve aşırı ağrı, bel bölgesinde ağrı, sık sık idrara çıkma isteği, karın veya rahim bölgesindeki şişkinliklerin sık karşılaştıkları belirtiler arasında yer aldığını ifade ediyor. Nadir olarak bağırsaklar veya idrar torbası üzerinde basınca neden olan miyomlar bu sebeple kabızlığa ya da çok sık idrara çıkma şikayetlerine neden olabiliyor. Bazı durumlarda ise miyomlar herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkıyor.

Şişkinlik sandığınız miyom olabilir

DÜZENLİ JİNEKOLOJİK MUAYENE MİYOMLARI ELE VERİYOR

Jinekolojik muayeneler sırasında ultrason ile rahatlıkla görüntülenebilen miyomlar, düzenli doktor kontrolü yaptıran kadınlar için korkulu bir kabus olmaktan çıkmış durumda. Bir tür yumuşak doku tümörü olarak nitelenen miyomlar için gerekli olursa MR tetkiki de yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Taner Usta, görüntüleme tekniklerinin ilerlemesi nedeniyle artık daha fazla miyom tanısı konulduğunu kaydederek üreme çağındaki tüm kadınların düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması gerektiğinin altını çiziyor.

BÜYÜKLÜĞÜNDEN ZİYADE YARATTIĞI SORUNLAR ÖNEM TAŞIYOR

Miyom vakalarında en önemli nokta miyomun büyüklüğünden çok klinik tabloda anormal rahim içi kanama, ağrı, kısırlık veya çevre organlara bası yapıp bir probleme neden olup olmadığı. Miyomun çapı ise daha az önem taşıyor. Örneğin rahmin dış duvarındaki 5 cm’lik bir miyomu düzenli olarak takip etmek yeterli olurken rahim içindeki 1-2 cm’lik miyomların, çok ciddi vajinal kanamaya neden oldukları için cerrahi müdahale ile çıkarılması yoluna gidiliyor.

KANSERE DÖNÜŞME OLASILIKLARI DÜŞÜK

Miyomların kansere dönüşme olasılığı oldukça düşük olsa da bu ihtimalin akılda bulunması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Usta, bu nedenle takiplerin ve belirli aralıklarla kontrollerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Hızlı büyüme, ultrasonda yoğun hücre büyümesini gösteren değişiklikler, yapıca çok geniş düzensiz alanlar görüldüğünde kötü huylu miyomlar açısından incelenmesi gerekiyor. Zira oldukça nadir görülse de sarkomlar yani kötü huylu miyomlar çok hızlı büyüyerek başka dokulara yayılabiliyor.

False