GeriSağlık Sinüzit hakkında her şey
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sinüzit hakkında her şey

Sinüzit hakkında her şey

Halk arasında yaygın olarak bilinenin tersine, sinüzit baş ağrısı yapmıyor.

Burun etrafında ve yüzde bulunan, yaklaşık 20 kadar içi hava ile dolu olan boşluğun bakteriyel ve iltihaplı hastalığıdır. Kabaca; akut (2 haftadan kısa), subakut (2-6 hafta arası) ve kronik (6 haftadan uzun süren) olarak değerlendirilir. Bu ayrımın sebebi, hastalık oluşum mekanizmasının ve dolayısıyla tedavinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır.

{hastalik-yollari}

Sinüzitin kendisi bulaşıcı olmamakla beraber akut sinüzite sebep olan üst solunum yolu enfeksiyonları genelde viral oluğu için bulaşıcı olabilir. 

{hastalik-belirtileri}

Üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben, burun tıkanıklığı, sarı ve bazen yeşil renkli akıntı, balgam, öksürük ve yüz ile baş bölgesinde dolgunluk olarak kendisini gösterir. Halk içinde yaygın bilinenin tersine sinüzit her zaman baş ağrısı yapmaz.

{hastalik-tedavisi}

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi ve/veya önlenmesi sinüzitin ilk engellenme yoludur. Burun akıntısını azaltacak spreyler, öksürüğe engel olacak haplar ve şuruplara ek olarak, sürecin uzunluğuna göre seçilecek bir antibiyotik tedavinin 3 önemli ayağını oluşturur. İlaç tedavisine cevap vermeyen kronikleşmiş sinüzitlerde cerrahi girişim gerekebilir.

{hastalik-yontemler}

Bol sıvı alımı, varsa sigara ve benzeri tütün ürünlerinin kısıtlanması, çay, kahve ve alkol alımının azaltılması önemlidir. Yaygın bilinen haliyle “ıslak saçla dışarı çıkmamak” hem korunmada hem de tedavide vurgulanması gereken bir unsurdur.


Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Op. Dr. Mehmet Erem 

False