GeriSağlık Sinüzit Dünyanızı Karartabilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sinüzit Dünyanızı Karartabilir

Sinüzit Dünyanızı Karartabilir

Sinüzit, ihmal edildiğinde geri dönülmez sağlık sorunlarına neden oluyor.

Basit bir hastalık gibi görünen sinüzit, ihmal edildiğinde geri dönülmez sağlık sorunlarına neden oluyor. Menenjit, beyin zarı altında iltihaplanma ve körlük bu sorunların başında yer alıyor.

12 hafta içinde iyileşen sinüzit akut, 12 haftadan uzun süre belirtileri devam eden sinüzit türü ise kronik olarak tanımlanıyor ve taşıdıkları riskler türüne göre değişkenlik gösteriyor. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, bu konudaki detayları şöyle anlatıyor:

“Anatomik faktörler, alerjik etkiler, yapısal bozukluklar, bağışıklık sistemi, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, diş enfeksiyonları ve geniz eti de sinüzite yol açabilir.

Akut sinüziti bulunan ergenlerde baş ağrısı, yüz ağrısı, geniz akıntısı ve ateş en sık karşılaşılan yakınmalardır. Çocuklarda ise yakınmalar daha az spesifiktir. Akut sinüzitler sıklıkla baş ağrısıyla birliktedir. Ağrı, özellikle başın öne eğilmesi sırasında, kafada basınç hissiyle beraber ve zonklayıcı tarzda hissedilir. Kronik sinüzitte ise ağrı, başın tepesinde veya içinde, şakaklarda, enseye yakın baş bölgesinde, alında, yanak üzerinde veya göz çevresinde hissedilebilir.”

Korunmak için Neler Yapılmalı?

Sinüzitten korunmak için bazı önlemler alınması gerektiğini ifade eden Kaygusuz, şunları kaydetti:

“Bunlar özellikle soğuk havalarda başa bere takılması, ıslak saçla dışarı çıkılmaması, her banyodan sonra saçların mutlaka kurutulması ve hava akımına maruz kalınmamasıdır. Ayrıca mevsime göre elbiseler giyilmeli, soğuk havaya maruz kalınmamalı, grip veya soğuk algınlığı varsa bu mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü, sinüzitler genellikle grip ve soğuk algınlığını takiben görülmektedir. Özellikle kış aylarında vitamin yönünden zengin besinler tüketilmelidir.”

Prof. Dr. Kaygusuz, sinüzit belirtileri olanların mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına gitmesi ve ilaç tedavisi görmesini önererek, “Hastalık daha fazla ilerlemeden önüne geçilmelidir. Kronik sinüzitler de ise ameliyatla tedavi şansı mümkündür. Akut sinüzitler genellikle çocuklarda, kronik sinüzitler genellikle erişkinlerde görülür. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonunun ve alerjinin sık görülmesine bağlı olarak sinüzit görülme sıklığı da artmaktadır. Erişkinlerde daha ziyade anatomik bozukluklara bağlı olarak kronik sinüzit görülmektedir” uyarılarını sözlerine ekliyor.

AA

False