Deniz Zünbülcan
Deniz Zünbülcan
Deniz Zünbülcan

Şimdi tam mevsimi! Sağlık için bol bol yiyin

Cennet elması, cennet hurması, yaş hurma gibi birçok isimle biliniyor. Ekim ayı meyvelerinden Trabzon hurmasının ismi gibi faydaları da oldukça fazla. Metabolizma hızını artıran ve tokluk sağlayan bu meyvenin yararlarını Diyetisyen Deniz Zünbülcan anlattı.

Haberin Devamı

100 gramında 3,6 gram lif içerir. Bağırsak sağlığında lifli gıdaların yeri çok önemlidir. Lifler sindirim sisteminin daha hızlı ve düzenli çalışmasını sağlayarak metabolizma hızının da artırılmasında görevlidir. Kabızlık sorunu yaşayan kişiler mevsimindeyken beslenmelerine mutlaka Trabzon hurmasını eklemelidir.

TOK TUTUYOR

Yüksek lif içeriği ile midede su tutulmasını ve buna bağlı olarak erken doyma hissinin gelişmesini sağlar. Aynı zamanda midedeki sindirim süresini uzatarak mide boşalmasının gecikmesini sağlar. Bu sayede tokluk süresi de uzar.

Şimdi tam mevsimi Sağlık için bol bol yiyin

C VİTAMİNİ DEPOSU

100 gram Trabzon hurmasında 66 mg C vitamini bulunur. Yani 100 gram Trabzon hurması bir günlük C vitamini ihtiyacımızın %110’unu karşılamaktadır. C vitamini antioksidandır. Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmede de oldukça etkilidir.

Haberin Devamı

KANSER KARŞITI

Likopen, lutein, zeaksantin, beta-karoten ve A vitamini gibi antioksidanları da içermesiyle hastalıklara neden olan, vücudun savunma sistemini bozan serbest radikallere karşı koruyucu etki gösterir. Bu nedenle kanser karşıtı bir meyvedir.

YAĞ YAKIMINI DESTEKLER

C vitamini içeriği ile yağ yakımını destekleyici bir besindir. Yapılan çalışmalarda C vitamini eksik olan kişilerin özellikle bel bölgesi yağlanmayı daha çok yaşadıkları görülmüştür. Aynı zamanda yağların yakılmasında etkili olan karnitinin de üretiminde C vitaminin rolü vardır.

NASIL TÜKETEBİLİRİZ?

Ara öğünler gün içerisinde iştah kontrolünün sağlanmasında ve kilo kontrolünde oldukça önemlidir. Bu noktada ara öğünlerde tüketilen besinlerde çok önemlidir. Trabzon hurmasına ara öğünlerinizde meyve olarak rahatlıkla yer verebilirsiniz. Lif içeriği ile kan şekerinizi dengeleyerek bir sonraki öğüne kadar daha doygun olmanızı ve bir sonraki öğünde daha kontrollü yemek yemenizi sağlayacaktır. 1 kâse yoğurt içerisinde 1 yemek kaşığı chia tohumunu biraz bekletin ve sonrasında 2 yemek kaşığı yulaf, 1 küçük Trabzon hurması, tarçın ekleyerek tüketin.