GeriSağlık Silikon mutfak eşyaları ne kadar sağlıklı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Silikon mutfak eşyaları ne kadar sağlıklı?

Silikon mutfak eşyaları ne kadar sağlıklı?

Mutfakta günümüzün yeni moda akımı görselliğiyle dikkat çeken rengarenk silikon mutfak kapları. Kek kalıpları haricinde, yumurta fırçası, maşa, kaşık, spatula şeklinde de karşımıza çıkan silikon; çelik ve teflon kalıpları, metal maşaları, tahta kaşıkları rafa kaldırtmış durumda. Peki, silikon ürünler ne kadar sağlıklı? Bu sorunun cevabını Diyetisyen Cansu Büyükbaş veriyor.

Silikon, camın da hammaddesi olan silis kumunun sıvılaştırılması sonucunda elde edilen sağlıklı ve hijyenik bir hammaddedir. Silikonun ortalama erime sıcaklığı 357°C dir. Bu sebeple bu kadar esnek bir malzeme şaşırtıcı bir biçimde fırının içerisinde erimeden kullanılabilir.

SİLİKON KALIPLARIN DİĞER KLASİK KALIPLARDAN FARKI NEDİR?

Metal kalıplar normal şartlarda kullanılsa bile kullanımlardan doğan deformasyonlar sonucu, kısa bir süre sonra yapışmama ve sağlıklı olma özelliğini yitirir. Silikon kek kalıpları ise kullanma prospektüsüne uyulduğu sürece yıllarca kullanılabilir. Plastik kaplar sıcağa dayanıklı değildir. Fırında kullanılmamalarının dışında içine konulan sıcak yiyeceklerle bile etkileşime geçerek insan sağlığına zararlı hale gelirler. Cam kaplar aslında en güvenilir, en sağlıklı kaplardır fakat onlarında kırılma, çatlama riski ve yüzeyine dokunan malzemelere yapışma özelliği vardır.

SİLİKON KAPLAR KANSEROJEN MADDE İÇERMİYOR

 %100 sıvı silikon (LSR), ürüne kesinlikle tat ve koku geçirmez. Ve yine % 100 silikon kaplar kanserojen madde içermez. İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur. Esnek ve pratiktir. Çatlamaz, kırılmaz yıllar boyu kullanılabilir. Kendi yüzeyine dokunan malzemelere yapışmaz bu yüzden kullanırken yağa ihtiyaç duyulmaz bu da gereksiz kalori almamamızı sağlar. Pişen kekin kalıptan çıkması teflon kalıplara göre bile daha kolaydır. Isıyı hızlı ve dengeli yayar. Kolay temizlenir, deterjan gerektirmez. -25 ile +220 C arasında fırın, mikrodalga fırın, buzdolabı ve derin dondurucuda kullanılabilir.

ALIRKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİ?

Diğer kaplara göre daha avantajlı gözüken silikon kaplar yaklaşık 10 yıldır üretilmekte ve bu konuda aslında çok fazla çalışmaya erişilememekte. Silikon pişirme kalıpları çok basit gibi görünmesine rağmen üretimi oldukça zor ve yatırım maliyetleri yüksek. Bu kapları alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında, % 100 silikon kaplar kullanmak ve kapların içerisine plastik katılmadığından emin olmak, kapların Tarım Bakanlığı izni ile üretilmiş olup, Sağlık Bakanlığı Hıfzısıhha Enstitüsü ve uluslar arası akredite laboratuardaki analizler yönünden Avrupa standartlarına uygunluğu belgelenmiş olmalıdır. Ve kesinlikle merdiven altı, ucuz ürünler kullanılmamalı, bilindik markalar tercih edilmelidir.

UZUN VADEDE SAĞLIĞA ETKİLERİ BİLİNMİYOR

Silikon mutfak kapları daha çok son zamanlarda yaygınlaştığı ve aslında çok kısa zamandır kullanımda olduğu için ileri ki yıllarda insan sağlığında nasıl etkilerinin olacağı bilinmiyor. Ulaşabildiğimiz çok fazla AR-GE çalışması olmadığı için de tedbirli kullanılmalı ve eğer kullanacaksak bile bu alanda kendini ispatlamış markaları tercih etmeliyiz.

False