GeriSağlık Sigara, Yaşlılık ve Horlama Nedeni
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sigara, Yaşlılık ve Horlama Nedeni

Sigara, Yaşlılık ve Horlama Nedeni

Sigara alışkanlığı olanlar daha yaşlı görünüyor.

“Zinde olmak için kafeine, gevşemek için alkol ve sigaraya başvururuz. Fakat tüm bu maddeler bizim için ciddi hastalıkların oluşmasına da zemin hazırlarlar” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan, sigaranın fiziksel özelliklerimize nasıl yansıdığını anlattı.

“Sigara yavaş yavaş alışkanlık yapan bir madde olarak üretilmiştir. Kan şekeri düzeyiniz üzerinde etkilidir. Bu nedenle sigara içtikten hemen sonra kan şekeriniz düşer ve açlık hissedersiniz. Sigarayı bırakmayı düşünüyor fakat sürekli acıkma hissi ve kilo almaktan korkuyorsanız size yardımcı olabilecek birkaç püf noktasını söyle sıralayabiliriz.

Sigarayı bıraktıktan sonra her gün Krom ve Niasinden zengin yiyecekler alarak açlık hissinizin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Günlük doz konusunda diyet uzmanınıza ya da doktorunuza danışabilirsiniz. Niasin kan damarlarını genleştirir ve toksinlerin hücre dışına çıkmalarına yardımcı olur. Sigara ile aldığınız ve kanser yapan toksinlerden korunmak için günlük C vitamini alımınızı da artırmalısınız.”

Sigara İçenler Yaşlı Görünüyor

"İçilen her bir sigara milyonlarca serbest radikaller içerir. Düzenli sigara içicileri her gün serbest radikalleri vücutlarına alır ya da pasif içiciler olarak çevrelerindekilerin solumasına neden olurlar. Sigara içme ve akciğer kanseri arasındaki ilişki bilinir, yapılan çalışmalarla sigara içenlerde akciğer kanserine yakalanma oranı tanımlanmıştır. Sigara yoluyla alınana serbest radikaller vücudunuzdaki her bir hücreyi etkilemektedir. Dolayısıyla cildiniz de elastikiyetini kaybedecek ve sarkma, pörsüme ve çizgiler oluşacaktır. Unutmayın her bir sigara ile vücudunuzdan 35 mg C vitaminini yok ediyorsunuz. Yapılan çalışmalar sigara içenlerin içmeyenlere göre daha ince cilt dokusuna sahip olduklarını göstermektedir."

Sigara İçenler Neden Horlar?

"Sigara içmek sadece akciğerleriniz ve cilt dokunuza zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda boğaz bölgenizin içinde yer alan dokunun da yıpranmasına yol açar. Boğaz içindeki dokunuzun elastikiyeti kaybolur. Bir diğer nedende burun ve boğaz mukus ile kaplanır. Sigara içenler sigara dumanına karşı alerjiktirler. Vücut sigaranın yarattığı hasardan kendini korumak için mukus dediğimiz burnu ve boğazı kaplayan örtücü ince bir sıvı salgılar. Salgılanan mukus uyku esnasında titreşerek horlamayı ortaya çıkarır."

False