Serdar Özgüç
Serdar Özgüç
Serdar Özgüç

Şifalı otlar gastriti yener

Gastrit, rahatsız edici bir kronik hastalık. Yediğimiz sağlıksız yiyeceklerin, tedavi etmesi için başvurduğumuz bazı ilaçların, aşırı sigara ve alkol tüketiminin tetiklediği gastrit, doğada bulunan ve dikkatli bir şekilde kombine edilen bazı bitkilerle hafifletebilir. Mide mukoza zarının iltihabıdır bu hastalık. Karın ağrısı ve sindirim problemleri görülebilir. Kahve ve gazlı içecekler aşırı miktarda mide asidi oluşturduğu için bunlardan uzak durması gerekir hastaların. Doğada, kronik gastrit için de bazı çözümler bulabiliriz. Ama uzmanların gösterdiği yoldan giderek..

Haberin Devamı

STRES MİDE DÜŞMANI 

Midenin durumunu izlemek gerçekten önemlidir, ancak altını çizdiğim gibi yalnızca bir uzman dipte yatan sorunları anlayabilir. Bazen karın ağrısı, gastritten değil de günlerce yaşanan stresten gerçekleşebilir. Yağlı veya kızarmış yiyecekler de bazen mideyi sıkıştırır. Bu sıkıştırmada mide içindeki her şey yemek borusuna atılır. Dolayısıyla, mide ekşimesi ve diğer rahatsız edici semptomlar oluşur. Kronik gastrit mide mukoza zarının iltihaplanmasıdır ve bu bazı kişilerde midenin temel fonksiyonlarına izin vermeyebilir. Şuna dikkat çekmek isterim ki; yetişkin nüfusun yüzde 60'u mide sorunu yaşıyor. Yaşlandıkça bu sorunu yaşayan insan sayısı artıyor.

MEVSİMSEL ETKİLER

Gastrit, gastrointestinal sistemin en sık görülen hastalığıdır. Alevlenme döneminde, üst karın bölgesinde yemekten 1.5 veya 2 saat sonra bir ağrı meydana gelir. Bazen kramp oluşur. Sonbaharda ve ilkbaharda vücudumuzdaki melatonin üretimi önemli ölçüde azalır. Bu 2 mevsimde mide asidi artar. Bu hastalık yaşam kalitesini ciddi şekilde bozar,

ECZACIYA DEĞİL DOKTORA SORUN

Bugün eczane raflarında mide ağrısı, bulantı, mide ekşimesi ve şişkinlik için ilaçlar görmek mümkün. Bir doktora gitmeden kendiniz tarafından bunları alınıp tedavi olma fikri cazip gelebilir. Ama bunu asla yapmayın! Mutlaka tahlillerle tanı alın. Çünkü hastalıkların belirtileri birbirine çok benzer, kolayca karışırlar. Bu nedenle, ilk kez ortaya çıkan herhangi bir rahatsızlıkta hastaneye gitmek gerekir. Sizi takip eden doktorunuza giderek hastalığın semptomları hakkındaki şikayetlerinizi anlattıktan sonra bir fitoterapiste de başvurabilirsiniz. İlk önce tanı almak için gastroskopi gerekebilir. Hatta mukoza zarının hasarlı kısmını biyopsisi bile istenebilir.

TEDAVİ SÜRESİ ÖNEMLİ

Gastrit için doğal preparatlar keten tohumu, papatya çiçeği, meyan kökü, kazotu'ndan oluşur. Bir fitoterapistin amacı, her bir kişi için bireysel etkili bir kombinasyon bulmaktır. Çünkü bir kişi için keten tohumu iyi iken diğeri için meyan kökü doğru cevap verebilir. Bu hastadan uzun uzun doğru bilgiler ve şikayetleri aldıktan sonra ortaya çıkar.

KRONİK GASTRİT'E TIBBİ ÇAY TARİFİ

Size kronik Gastrit için bir tıbbi çayı formülü veriyorum. Bu tarif iki farklı aşamada hazırlanır.

1. Aşama malzemeleri:

-Meyankökü…………………………………… 20 gr.
-Hafif dövülmüş keten tohumu……… 40 gr.

2. Aşama malzemeleri:

-Tıbbi papatya çiçeği……………………20 gr.
-Kazotu ………………………………… 20 gr.

Şifalı otlar gastriti yener

1. aşama: Önce meyan kökü drogu ile hafif dövülmüş keten tohumunun dekoksiyonu (kaynatma usulü) hazırlanır. İri toz edilmiş meyan kök drogunun ve hafif dövülmüş keten tohumunun birlikte kaynatılma işlemiminin hazırlanması için, bu iki droğun karışımından 1 yemek kaşığı (yaklaşık 6 g) cezveye konur. Üzerine 200 ml oda sıcaklığında su ilave edilir, yaklaşık 1 saat bekletilir. 1 saat geçince kısa süreli kaynatılır. Fokurdamaya başladığında 1 dk daha bekletilir ve ısı kaynağı kapatılır, ardından bir cam kaba sıcakken süzülüp ılınması beklenir. (Bu formülasyonda sert çeperli keten tohumunu havanda hafif dövmek yerine keten granülü de kullanılabilirsiniz.)

Şifalı otlar gastriti yener

2. aşama: Tıbbi papatya ve kazotunu verdiğim miktarlar olmak kaydı ile bir kaba koyun iyice karıştırın. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı alın. 200 ml'lik bir bardağın içerisine koyun ve üzerine sıcak su ekleyin. Yaklaşık 7 dk üzeri kapalı bir şekilde demlendirin. Akabinde kulplu cam veya porselen bir bardağa süzün. Süzdüğünüz sıvıyı, 1. aşamada elde edilmiş ve süzülüp ılıtılmış olan karışım ile birebir oranında yeni bir kabın içinde karıştırın. Şifa çayınız içmeye hazırdır. 4 günde bir, (dilerseniz 3 gün arayla) sabahları aç olarak kullanın.