Deniz Zünbülcan
Deniz Zünbülcan
Deniz Zünbülcan

Şifa kaynağı: Kestane balı

Kestane balı, arıların Haziran ayında kestane çiçeklerinden elde ettikleri baldır. Sağlığa olumlu etkileri diğer ballara göre biraz daha etkilidir. Aynı zamanda diğer ballara göre rengi de biraz daha koyudur.

Haberin Devamı

Bal çok değerli bir arı ürünüdür. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kış mevsiminde hasta olmamak için tüketilebilecek iyi bir besindir, aynı zamanda iltihapların iyileşmesinde de olumlu etkileri vardır. Balın çeşitlerine göre sağlığa olan etkilerinde de değişmeler görülebilir. Kestane balı çiçek balından 2 kat kadar fazla demir, 3,5 kat kadar fazla kalsiyum ve 5 kat kadar fazla potasyum minerallerini içerir.

DEMİR İÇERİYOR

Kestane balı diğer bal çeşitlerine göre yaklaşık 2 kat daha fazla demir içeriğine sahiptir. Bu nedenle de kış mevsiminde tercih edilebilecek bal çeşitleri arasında yer alır.

Şifa kaynağı: Kestane balı

İÇERİĞİ ÇOK KUVVETLİ

Yüksek miktarda mineral, polen ve tanen içerir. Koyu sarı ile siyah arasında olan koyu renkli bir baldır. İçeriğindeki asit miktarı azdır ve kendine özgü aromatik bir lezzeti vardır. Yedikten sonra acı bir tat hissedebilirsiniz.

Haberin Devamı

YAŞLANMA KARŞITIDIR

Kestane balının içinde yüksek miktarda antioksidanlar bulunur. Bunun sayesinde serbest radikallerin giderilmesine yardımcı olur ve çok iyi bir anti-agindir. Vücudu yaşlanma etkilerinden koruyarak genç bir görünüm sağlar.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİDİR

Demir, B vitamini, C vitamini, antioksidanlar ve yüksek miktardaki mineraller kasların güçlenmesini, kan dolaşımının hızlanmasını, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve metabolizmanın daha sağlıklı bir şekilde çalışabilmesini sağlar.

SOĞUK HAVALARDAN KORUYUCU MACUN TARİFİ

Bugünlerde en çok rastlanan hastalıklardan bir tanesi olan boğaz enfeksiyonları ve öksürükten kurtulmak için kestane balı ve karabiberi macun haline getirip ılık su ile tüketebilirsiniz. 

Ne kadar tüketilmeli?

Herhangi bir sağlık sorununuz yok ise günde 1 tatlı kaşığı bal tüketimi yeterli olacaktır. Ancak kestane balının birçok faydası olmasına karşı bazı kişiler için sakıncalı olabilir. Eğer kan şekerinizi dengelemekte sorun yaşıyorsanız, şeker hastasıysanız, gestasyonel diyabetiniz varsa, PCOS tanısı konulduysa mutlaka beslenme ve diyet uzmanına danışmalısınız. Ayrıca 1 yaşından küçük çocuklara kesinlikle bal verilmemelidir.   

Hürriyet Aile Özel