Murat Sarısoy
Murat Sarısoy
Murat Sarısoy

Seks konusunda utangaç mısınız?

Sanılıyor ki yatakta topuklu ayakkabı ve seksi iç çamaşırları giyilince buzlar eriyor

Haberin Devamı

Utangaçlık ve seks… Kapalı ve geleneksel toplumlarda birbirine yapışık iki kelime. Peki, neden böyle? Neden seks denince çoğumuzun aklına utangaçlık geliyor? Cinsellik, toplumumuzdaki bazı insanlar için hala kocaman bir tabu… Birçoğumuz cinsel konularda huzursuz ve güvensiziz.

İnternetin popüler kaynakları ve bazı kadın erkek dergileri bu konuya; “Yatak odasında ışıkları kapatmadan sekse geçemiyor musunuz?” , “Yalnızca misyoner pozisyonunda sevişmek istiyor, partnerinizin isteklerine cevap vermekte zorlanıyor musunuz?” , “Sekste utangaçlığı yenmenin kolay yollarını sizlerle paylaşıyoruz” şeklinde yaklaşıyor. Sanılıyor ki yatakta topuklu ayakkabı ve seksi iç çamaşırları giyilince buzlar eriyor. ‘Yara bandı’ dediğim bu yaklaşımlarla sorunların çözüldüğü yok, aksine bizlerin cinsel öz güvenine daha büyük darbeler vuruluyor. Bahsettiğim tarzda yazıları okudukça, pek çoğumuz “Ben bunları asla yapamam, bunlar bana çok ters” diyerek daha da güvensiz hale geliyor. Bunun yerine, benim uzman olarak tavsiyelerim daha basit ama daha çok dikkat isteyen şeyler…


1. CİNSELLİĞİ TANIYIN

Cinselliği size öğretilen ya da Google’ın size sunduğu bilimselliği şüpheli kaynaklardan ve popüler dergilerden değil, daha bilimsel kitaplardan okuyun. Şemaları ve şekilleri inceleyin, cinselliğin işleyiş mantığını daha mekanik olarak öğrenin.

Seks konusunda utangaç mısınız


2. KENDİNİZİ TANIYIN

Cinsel organlarınızı inceleyin ve onlara dokunmaktan çekinmeyin. Onları gayet sıradan organlar gibi algılayabilmek için yakından tanıyın. Gerekirse ayna vb. yansıtıcı araçlar kullanın.

Seks konusunda utangaç mısınız


3. BEDENİNİZİ SERBEST BIRAKMAYI ÖĞRENİN

Cinselliğe dair en büyük engellerden biri de gerginliktir. Kas ve sinir gerginliği azalmış bir beden cinselliğe daha açık hale gelir. Bu amaçla sinir ve kas gerginliğinizi azaltacak çalışmalar yapabilirsiniz. Yoga, nefesle derin gevşeme egzersizleri size fayda sağlayabilir.

Seks konusunda utangaç mısınız


4. DÜŞÜNCELERİNİZİ SERBEST BIRAKIN

Daha önceden size garip ve yasak gelen hiçbir şeyin olmadığını, sağlıklı ve normal bir cinselliğe dair hiçbir yasak ve korku olmadığını düşünün. Başkalarını zihninizin dışına çıkartın. Bu aşamadan sonra hayallerinizi tekrar gözden geçirin. Bunun yanında özellikle mizahtan faydalanın, cinsel espriler okuyun, inceleyin. Sizi hem zihinsel hem de bedensel olarak tahrik eden şeyler üzerine düşünün. Gündelik hayatta size zevk veren aktiviteleri düşünün ve bunların cinselliğinizle benzer noktalarını bulun.

Seks konusunda utangaç mısınız


5. CİNSELLİĞİ KONUŞUN VE PAYLAŞIN

Cinselliği güvendiğiniz arkadaşlarınızla ve dostlarınızla paylaşın, onların fantezilerini, beklentilerini ve maceralarını dinleyin. Ancak bu anlatılanların çoğunun abartılı ve olduğundan çok daha süslü şekilde nakledildiğini asla unutmayın. Abartılara gülmeyi öğrenin ve bunları gerçek bilgilerinizle karşılaştırın. Eğer bunları dostlarınızla paylaşamıyorsanız, cinsel terapiler veren bir psikologla konuşun. Beklenti, arzu ya da sorunlarınızı onunla paylaşın ve fikirlerini alın.

Seks konusunda utangaç mısınız


6. CİNSEL PARTNERİNİZDEN BEKLENTİLERİNİZİ BELİRLEYİN

İlk 5 aşamayı tamamladınız. Cinsel partnerinizin size uyumu ve utangaçlığı yenmeniz için çok önemli; çünkü yanlış cinsel partner seçimi tüm bu aşamaların başına dönmenize ve kendinize inancınızı kaybetmenize sebep olabilir. Bu yüzden bir kağıt kalem kullanarak ve mutlaka yazarak, beklentilerinizi belirleyin. İdeal partner tanımınızı yapın ve bu partnere en çok benzeyen kişilerle yakınlaşın.

Eğer bu 6 maddeyi tamamlamışsanız artık utanmak için bir sebebiniz olmayacak. Yepyeni ve mutlu cinselliğinizin tadını sonuna kadar çıkartın.

Seks konusunda utangaç mısınız

Uzman Klinik Psikolog&Evlilik ve Çift Terapisti
Murat Sarısoy