Şeker hastaları dikkat! Bir üroloji uzmanına görünün

Yaygın olarak şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu halini almaktadır. Nörolojik bozukluklara, kalp-damar hastalıklarına ve metabolik rahatsızlıklara yol açan diyabet, hasatların yaşam kalitesini bozar ve kontrol altına alınmadığında yaşam süresini kısaltabilir.

Haberin Devamı

Diyabet hastalığı ile yaşayan erişkinlerin yaklaşık üçte ikisinde ürolojik problemlerin de olabileceği sıklıkla göz ardı edilmektedir. Washington Üniversitesi Üroloji ve Diyabet Departmanı'nda yapılan bir araştırma bu konuda ilginç veriler ortaya koymaktadır. Diyabet tedavisindeki gelişmelerin sonucu olarak bu hastalarda sıkça rastlanan retina bozuklukları, böbrek hastalıkları ve sinir sistemi rahatsızlıklarının büyük oranda azaldığını saptayan araştırmacılar, endokrinologlar tarafından çok da üzerinde durulmayan ürolojik problemlerden diyabet hastalarının daha çok yakınmaya başladıklarını rapor etmişlerdir. 

Tip 1 diyabet nedeniyle takip edilen 508 kadın ve 551 erkek hastanın katılımı ile gerçekleşen UroEDIC adlı bu çalışmanın sonuçları 13 Ağustos 2018 tarihinde Diabetes Care dergisinde yayınlanmıştır. Çalışmaya katılan kadınların %65’inin, erkeklerinse %68’inin en az bir ürolojik problemi olduğu görülmüştür.

Haberin Devamı

Çalışmaya katılan kadınların %22'sinde idrar yapma zorlukları, %42'sinde cinsel işlev bozuklukları, %31'inde idrar kaçırma ve %17'sinde sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olduğunu saptayan araştırmacılar; erkeklerin %24'ünde idrar yapma zorlukları, %45'inde sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon), %40'ında cinsel istekte azalma ve %14'ünde orgazm olamama problemi tespit etmişlerdir.

UroEDIC çalışmasının ortaya çıkardığı bir diğer sonuç da, diyabet kontrolü iyi sağlanmadığında yükselen hemoglobin A1c (HgbA1c) adlı molekülün kandaki düzeylerinin, hem kadınlarda hem de erkeklerde ürolojik komplikasyon riski ile ilişkili olduğudur. Bu durum da diyabet hastalığı kontrol altına alınmış kişilerde ürolojik rahatsızlıklara daha az rastlandığına işaret etmektedir.

KAYNAK

1. Wessels H et al. Burden of Urological Complications in Men and Women With Long-standing Type 1 Diabetes in the Diabetes Control and Complication Trial/Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications Cohort. Diabetes Care 2018 Aug; dc180255. https://doi.org/10.2337/dc18-0255

Haberin Devamı

2. Krysiak R et al. Sexual functioning and depressive symptoms in men with various types of prediabetes: a pilot study. Int J Impot Res 2018. https://www.nature.com/articles/s41443-018-0050-6

3. Xu Y et al. Prevalence and correlates of erectile dysfunction in type 2 diabetic men: a population-based cross-sectional study in Chinese men. Int J Impot Res 2018. https://www.nature.com/articles/s41443-018-0060-4

Yazarın Tüm Yazıları