GeriSağlık Sedef hastalığında erken tanı önemli!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sedef hastalığında erken tanı önemli!

Sedef hastalığında erken tanı önemli!

Sedef kendiliğinden geçmez...

Dünyada 125 milyon sedef hastası var. "Sedef hastalarının pamuklu giysiler ve parfümsüz temizleyiciler kullanması gerekiyor" diyen Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Aksu Arıcan hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Sedef hastalarının günlük yaşam alışkanlıklarını yeniden düzenlemesi gerekiyor. Sağlıklı beslenme adına sebze ve meyve tüketiminin artırılması, sigara kullanılmaması, alkol tüketiminin sınırlandırılması, tuzdan vazgeçilmesi gerekiyor.

Düzenli fiziksel aktivite ve kilo kontrolü hastalıkla mücadelede çok önemli. Giyim alışkanlıkları yeniden düzenlenmeli. Açık renk, pamuklu, bol kesimli giysiler seçilmeli ve parfümsüz temizleyiciler kullanılmalı. Daha aktif bir yaşam için her gün duş alınmalı.

Kendinizi toplumdan uzaklaştırmayın

Sedefi tetikleyen etmenleri iyi tespit etmeli ve onlardan uzak durmak çok önemli. Bulguları azaltan ya da ortadan kaldıran çeşitli tedavi seçenekleri yardımcı olur. Doktorunuzla tedavi seçeneklerini konuşun. Tercihinize bağlı kalın ve farklı tedaviler denenmesinden çekinmeyin. Lezyonların alevlenmesine neden olan şeyleri bulmaya çalışın. Hastalığınız hakkında konuşmaktan korkmayın. Birisi size dikkatli baktığında alınmayın, bu sadece basit bir merak olabilir. Kendinizi toplumdan izole etmeyin.

Sedef bulaşıcı değildir

‘’Sedefin hastalığının, bağışıklık sistemi hücrelerinin rol aldığı, deri hücrelerinin büyüme sisteminin değiştiği kronik bir hastalıktır’’ diyen KTÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Yaylı, sedefin bulaşıcı bir hastalık olmadığını vurguladı.

Dünyada 125 milyon kişi sedef hastası. Hastalık 15-25 yaşlarında başlıyor. Hastalığa bağlı eklem tutulumu ise sıklıkla 30-50 yaşları arasında meydana geliyor. Eklem tutulumunun sedef hastalarında görülme sıklığı % 10-30 civarında. Hastaların % 60'ına göre sedef hastalığı günlük yaşamda önemli bir problem. Kadınlarda ve gençlerde yaşam kalitesi daha da kötü etkileniyor.

Hastaların üçte birinin ailesinde sedef hastası bulunuyor. Anne veya babadan biri sedefse çocuğun sedef olma riski % 10. Her ikisi de sedefse bu oran % 50'ye çıkıyor. Ancak ailesinde hiç sedef hastası olmayan biri de bu hastalığa yakalanabilir.

Erken tanı çok önemli!

Sedef bağışıklık sistemi ve genetikle ilgili. Stres, travma, ilaçlar, iklim, diyet ve alerjiler sedefi tetikleyebilir. Hastalığın birçok tipi var ve kesin tedavisi halen bulunamadı. Ancak çoğu hastada yakınmalar kontrol altına alınabiliyor. Sedef tanısı koyabilmek için ayrıntılı hastalık öyküsü ve ayrıntılı bir deri muayenesi gerekli. Sedefte erken tanı çok önemli. Sıklıkla kendiliğinden geçmez. Eklem tutulumu erken tedavi edilmezse kalıcı sorunlar oluşturur.

False