GeriSağlık Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı?

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı?

Sebzelerin en sağlıklısı kendi mevsiminde tüketilendir!

Peki, sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı? İşte sebzelerin faydaları ve tüketilmesi gereken aylar...


1- LAHANA

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı

Önemli bir C vitamini kaynağı olan lahana, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar. Ayrıca içeriğindeki yüksek oranda ki aminoasitler sayesinde enfeksiyon hastalıklarına karşı aşı görevini üstlenir. Sonbahar - Kış mevsimleri gibi serin dönemlerde yetişen lahana, Ekim - Ocak ayları tüketmelidir.


2- BROKOLİ

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı

İçeriğinde bol miktarda Beta karoten bulunduran brokoli tüketildiğinde, göz hastalıklarından koruması yanı sıra yemek borusu, mide ve bağırsak kanserleri tehlikesini azaltıyor. İçeriğinde ki bol miktarda demir ve folik asit sayesinde kansızlığı da önleyen brokoliyi Kış mevsiminde Ocak – Mart ayları arasında tüketmelisiniz.


3- PIRASA

 

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı
 

Soğan ve sarımsakla aynı aileden gelen pırasa içeriğinde önemli miktarda lif, vitamin ve protein içerir. Kansızlığı giderir ve grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Lifli yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştıran pırasayı Sonbahar – Kış mevsimleri süresince, Ekim – Mart ayları arasında tüketmelisiniz.


4- KABAK

 

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı
 

İçeriğinde yüksek oranda bulunan A vitamini ve beta karoten sayesinde önemli bir antioksidan özelliği bulunan kabağın, cilde ve sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Yoğun miktarda mineral içeren kabak, kemik sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Yaz mevsimi sebzesi olan kabağı, havalar soğuyana kadar yani Haziran – Eylül ayları arasında tüketmelisiniz.


5- TAZE FASULYE

 

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı
 

Yüksek miktarda lif içeren taze fasulye, sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler ve oluşabilecek bağırsak kanseri riskini en alt seviyeye düşürür. İçerinde yüksek miktarda B vitamini ve C vitamini de bulunan fasulye, vücut direncini artırırken aynı zamanda enfeksiyonların da giderilmesine yardımcı olur. Yaz mevsiminde yetiştirilen taze fasulyeyi, Haziran – Ağustos ayları arasında tüketmelisiniz.


6- PATLICAN

 

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı
 

Vücuttaki kan üretimini artırarak kansızlığı gideren patlıcan, kalp rahatsızlıklarını ve çarpıntılarını önler. Detoks etkisi olan patlıcan, idrar söktürücü olarak da kullanılabilir. Sıcak havalarda yetişen patlıcan Yaz mevsiminde Temmuz – Ekim ayları arasında tüketilmelidir.


7- KARHABAHAR

 

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı
 

Kalsiyum deposu olan karnabahar, sinir uyarılarında oluşan rahatsızlıkları giderken, kemik ve diş sağlığının korumasını da sağlamaktadır. Düzenli tüketildiğinde sağlığını koruyan ve saçların çoğalmasına da yardımcı olan karnabaharı, Kış mevsiminde yani soğuk olan Kasım – Şubat ayları arasında tüketmelisiniz.


8- KUŞKONMAZ

 

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı
 

İçeriğinde önemli miktarda folik asit içeren kuşkonmaz, kalbi güçlendirir ve böbrek taşlarının eritilmesine yardımcı olur. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan kuşkonmazı özellikle diyabet hastaları tüketmelidir. İlk Bahar mevsiminin ortası, Yaz mevsiminin başında yetişen kuşkonmazı Nisan – Haziran ayları arasında tüketmelisiniz.


9- ENGİNAR

 

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı
 

Enginar, özellikle yüksek miktarda lif içermesiyle sindirimi kolaylaştırır, içerdiği asitler mide asit seviyesinin düzenlenmesine yaramaktadır. Demir deposu olan enginar düzenli olarak tüketildiğinde anemi gibi demir eksikliği hastalıklarına iyi gelmektedir. İlk Bahar mevsimi sonu ve Yaz mevsimi başında yetişen enginarı Mayıs ve Haziran aylarında tüketmelisiniz.


10- KEREVİZ

 

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı
 

Kereviz, antioksidan özelliği sayesinde organların hastalıklardan korunmasını sağlamaktadır. İçeriğinde ki hafif miktarda ki yağlar, mineraller ve bol miktardaki magnezyum, sinir sistemine yardımcı olur ve stresin önlenmesini sağlar. Ayrıca A vitamini deposu olan kerevizin sadece sapını tüketmeniz dahi vücudun günlük ihtiyaç duyduğu A vitaminin %10’luk bir kısmını karşılar. Kış mevsiminde yetişen kerevizi Aralık – Şubat ayları arasında tüketmelisiniz.


11- BRÜKSEL LAHANASI

 

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı
 

Brüksel lahanası özellikle sindirim sistemi için faydalıdır, sindirim sistemini oluşturan tüm organlar için önemli besin lifleri içermektedir. İltihap ve enfeksiyon sorunlarını gidermeye yarayan brüksel lahanası suyu cilde uygulanabilir ve bağırsak kanseri ihtimalini minimum seviyeye düşürür. Kış mevsiminde yetişen brüksel lahanasını Aralık – Şubat aylarında tüketmeniz gerekir.


12- ISPANAK

 

Sebzelerin mevsimini hatırlayan kaldı mı
 

Ispanak, içeriğinde önemli miktarda bulunan flavonoidler sayesinde mide ve cilt kanserine neden olan hücreleri yok edilmesini sağlamaktadır. Folat, K ve C vitaminlerini de içermekte olan ıspanak beyin sağlığını korur, davranışsal sorunların çözülmesinde ciddi anlamda fayda sağlar. Sonbahar mevsiminde yetişen ıspanak, Ekim – Ocak ayları arasında tüketilmelidir.

BESİN TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN!

[fotogaleri=882]

False