Tufan Cansever
Tufan Cansever
Tufan Cansever

Sebepleri, önlemleri ve sonuçlarıyla kafa travmaları

Konumuz pek de iç açıcı olmamakla beraber, herkesin bilmesi gereken son derece önemli bir mevzu. Eğrisi doğrusu, kadını erkeği, çocuğu yetişkiniyle kafa nedir ne değildir?

Haberin Devamı

Kafa travmaları, çocuklarda hastalık ve ölüm sebepleri arasında üçüncü sırada yer alır. Bu; lösemiye bağlı ölümlerden 5 kat, beyin tümörlerine bağlı ölümlerden ise 18 kat daha fazla ölüme tekabül eder.

“KAFA TRAVMASI” SEBEPLERİ NELERDİR?

Erkeklerde, kadınlara oranla iki kat daha fazla görülen kafa travma sebeplerinin başında düşme, motorlu araç kazaları ve çocuk ihmalleri gelir. 

Sebepleri, önlemleri ve sonuçlarıyla kafa travmaları

Kafatası kırıkları kapalı kafa travmalarında, %20 oranında görülür. Kırığın tipine ve şiddetine göre beyin travması da buna eşlik eder. Kırıklar, çarpmanın kemikte oluşturduğu hızlı dinamik yük ve enerjinin travma yerindeki dağılımına, kafatasının geometrik şekline ve kalınlığına bağlı olarak gelişir. 

Haberin Devamı

KAFATASI KIRIĞINDA İLK ADIM NE OLMALI?

Kafatası kırığından şüpheleniliyorsa hiç vakit kaybetmeden tomografi çektirilmelidir.

Beyin kanaması bulguları ve travma geçiren çocukta bunlar görülüyorsa dikkat! Hemen doktorunuza başvurun!

  • Yeni doğan ve süt çocuğunda kan kaybı
  • Solukluk
  • Kalbin yavaş atması
  • Solunum sıkıntısı
  • Şuur bozukluğu
  • Huzursuzluk
  • Bıngıldakta gerginlik
  • Epilepsi nöbeti
  • Kuvvetsizlik ve kısmi felç durumları

 Sebepleri, önlemleri ve sonuçlarıyla kafa travmaları 

ERKEN TEŞHİS HAYATA DÖNDÜRÜR!

Hiçbirimiz çocuğumuzun bıçak altına yatmasını istemeyiz öyle değil mi? Erken teşhisin önemi bu noktada da devreye giriyor. Çocuğunuzun başına gelebilecek ciddi bir travmada olaya hemen müdahele etmek, ertelemeden doktorunuza götürmek; çocuğunuzun hayatını kurtarır. Acı ama gerçek… Çocukluk çağı kafa travmaları erişkinlere göre daha iyi sonuçlansa da, sakat kalım ve yaşam kaybı açısından halen önde gelen sebepler arasında yer alır. Aman dikkat! Umarım karşılaşmazsınız, ama yine de mevcut belirtilerle karşı karşıya kaldığınızda “birazdan geçer”, “bekleyelim de görelim” gibi tepkilerdense hiç vakit kaybetmeden, beklemeden doktorunuza görünün.

 Sebepleri, önlemleri ve sonuçlarıyla kafa travmaları