GeriSağlık Şaşkınlık Yaratan Psikolojik Sorunlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şaşkınlık Yaratan Psikolojik Sorunlar

Şaşkınlık Yaratan Psikolojik Sorunlar

Bu rahatsızlıklar yaşamı altüst ediyor.

Teknolojik gelişmeler ve ilerlemelerle birlikte insanoğlunun psikolojik sorunları da artıyor. Artan psikolojik sorunlar arasında ilk defa duyulduğunda şaşkınlığa neden olan birçok rahatsızlık, binlerce hatta on binlerce insanın yaşamını altüst ediyor. İşte bunlardan en dikkat çekenler…

Othello Sendromu

Bu rahatsızlık, kişinin sevdiği birini hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade ediliyor. Eşinin veya sevgilisinin sadık olmadığı düşüncesine kapılan kişiler, kafalarında kurdukları senaryoda ihanete uğradıklarının düşünüp birlikte oldukları kişilere zarar verebiliyor.

Huzursuz Bacak Sendromu

Sık görülen rahatsızlığı yaşayanlar genellikle yatağa girip hareketsiz kaldıklarında bacaklarında fark ettikleri, ancak tam olarak tarif edemedikleri rahatsız edici hislere kapılıyor. “Baldırlarım ağrıyor”, “Bacaklarıma bir şeyler batıyor”, “Yanıyor” gibi çok farklı şekillerde şikayetlerini tarif ederken bu hislerin tümü istirahat halinde ortaya çıkıp, hareket ile kayboluyor. Bu rahatsızlık uykusuzluğa ve buna bağlı yorgunluk, dikkat ve konsantrasyonda azalma ve kişilik değişikliklerine neden olabiliyor.

Olfaktör Referans Sendromu

Çevresine katlanılmaz ölçüde kötü bir koku yaydığına inanan kişi, beden kokusuyla aşırı meşgul olurken ve bundan dolayı kendilerini suçluyor. Gerçekte var olmayan bir koku için sık sık çevrelerinden özür dileyen kişiler, dişlerini fırçalayarak veya sık sık elbise değiştirerek kokudan kurtulacaklarını düşünüyorlar.

Capgras Sendromu

Bu sendromun başlıca özelliği, kişinin çevresindekilerin gerçek olmadığına, başkalarının onların yerine geçtiğine inanması olarak tanımlanıyor. Kadınlarda biraz daha fazla görülen bu sendrom sanısal bozukluklardan biri olarak sınıflandırılabileceği gibi şizofreninin bir belirtisi olarak da görülebiliyor. Hasta, kendisini oldukça karmaşık bir komplonun içinde hissediyor ve çevresindekilerin farkında olmaksızın değiştirildikleri düşüncesinin rahatsızlığını yaşıyor. 

HANGİ KONUDA TAKINTILISINIZ?

False