Gülşen Lükel
Gülşen Lükel
Gülşen Lükel

Sarı kantaron, depresyona çare mi?

Bu bitkinin antidepresanlarla birlikte kullanımına dikkat edilmeli!

Haberin Devamı

Sarı kantaron; kılıç otu, mayasıl otu ve koyunkıran olarak da bilinir. Diyetisyen Gülşen Lükel, bu bitkiyle ilgili “Yapılan araştırmalar sonucu hastalarda depresyonun azaltılmasında etkili olduğu gösterilmiştir” dedi. Lükel, sarı kantaron ve yağı hakkında önemli bilgileri bizlerle paylaştı.

Avrupa’da, Batı ve Güney Afrika’da yetişen yerel bir bitkidir. Depresyonun azaltılmasında hastalarda etkili olduğu gösterilmiştir. Antidepresan etkinliği serotonin geri alımını inhibe etmesi ile açıklanır. Flavonoid ve flavonoid derivatifleri, ksanton derivatifleri, amentaflon, biapigenin gibi antidepresan etkileri olabilecek bitkisel bileşikleri içerir.

Kilo verdirir mi?

Sarı kantaron gibi depresyona yönelik bitkiler, kilo kaybettirici ürünlerin içinde sıklıkla bulunur. Ancak bu tür bitkilerin yapılan araştırmalarda kilo kaybında rolünün olmadığı saptanmıştır. Sarı kantaron piyasada çay, supleman (besin desteği), yağ formlarında satılmaktadır.

Sarı kantaron yağı iltihabı önlüyor

Sarı kantaron bitkisinin cilde uygulandığında antiseptik (bakterilerin üremesini engelleyen) ve iltihap önleyici özellikleri bulunmaktadır. 

Yan etkileri

Yapılan araştırmalarda ciddi yan etkilerinin olmadığı gözlenmiştir. Gastro intestinal sıkıntılar, anksiyetede artış, minör çarpıntılar, ışığa duyarlılık, halsizlik, yerinde duramama, ağız kuruluğu ve baş ağrısı gibi yan etkileri olduğu rapor edilmiştir. 

Doktor kontrolü dışında, SSS etkili ilaçlarla ve diğer anidepresanlarla beraber etkinliklerini artırabileceği için kullanılmamalıdır.