Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Şahtere otu nedir? Şahtere otunun faydaları nelerdir?

Şahtere otunu hakkında açıklamalarda bulunan Diyetisyen Yrd. Doç. Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz, şahtere otu kullanımı ile ilgili muhakkak bir doktora danışılması gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

ŞAHTERE OTU MUCİZE Mİ?

Latince ismi Fumaria Officinalis olan Şahtere otu ‘’Sarılık otu’ veya “Yerçiçeği’’ olarak da bilinir. Gelincikgiller familyasından bir bitki olup, ılıman iklimlerde yetişmekte ve yüzyıllardır başta Hindistan olmak üzere birçok ülkede Ayurvedik tıpta kullanılmaktadır.

Şahtere otu, bizim ülkemizde de hemen her yörede doğal olarak yetişmekte, kaynatılmadan demlenip suyunun tüketilmesi veya kurutulduktan sonra dövülerek balla karıştırılarak yenilmesi önerilmektedir.

Şahtere otu nedir Şahtere otunun faydaları nelerdir

Şahtere otunun içeriği incelendiğinde; bitkilerin içinde biyolojik olarak etkileri olduğu düşünülen alkoloidler ve potasyum tuzları, tanenler ve fumarik asit bulunmaktadır.

EGZAMA GİBİ CİLT PROBLEMLERİ İÇİN KULLANILIYOR

Şahtere otu nedir Şahtere otunun faydaları nelerdir

Şahtere otu, bağırsak spazmları, karaciğerden üretilen ve yağların sindiriminde önemli olan safra akışının düzenlenmesinde etkili görülmekte, ayrıca deri problemleri, konjuktivit, kalp problemleri, sıvı atımını ve kabızlıkta kullanımı önerilmektedir. En çok egzama, psioriasis, kaşıntı ve akne gibi cilt problemlerinin tedavisinde kullanıldığı, gram pozitif bakterilere karşı anti-bakteriyel etkisinin olduğu belirtilmektedir. Farelerde yapılan bir çalışmada, karaciğer tümörlerine karşı iyileşmede de etkisi görülmüş olup, tümör baskılayıcı ve kemoterapi ajanı olarak kullanımı ümit vaat etmektedir.

FAZLA KULLANIMI OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURABİLİR 

Şahtere otu nedir Şahtere otunun faydaları nelerdir

Şahtere otu Fransız sağlık yetkilileri tarafından, böbrek ve sindirim işlevlerinde kullanılan ve sindirime yardımcı olan bitkisel bir ilaç olarak 1986 yılında resmen tanınmıştır. Ayrıca, bu ot Birleşik Krallık genel satış listesinde bulunmakta olup, Almanya tarafından da onaylanmıştır.

Kısa süreli, önerilen düzeylerde ağız yoluyla kullanımı güvenli olarak görülse de, fazla kullanımının titreme, konvülsiyon ve ölüme kadar giden sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılar bulunmaktadır.

HAMİLELER VE EMZİREN ANNELERİN KULLANIMI ÖNERİLMİYOR

Uygun doz kullanıcının yaşı ve sağlık durumu gibi birçok etkene bağlı olarak değişmekte olup, ne kadar kullanılması gerektiği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Hamilelerde ve emziklilikte kullanımı önerilmemektedir.

DOKTORA DANIŞMADAN KULLANMAYIN

Şahtere otu nedir Şahtere otunun faydaları nelerdir

Sonuç olarak şahtere otu kullanımı ile ilgili muhakkak bir doktora danışılması gerekmekte ve bu otun etkinliği ve güvenliği konusunda daha fazla çalışmanın yapılması gerekmektedir.