GeriSağlık Sağlıklı yaşamın sırları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıklı yaşamın sırları

Sağlıklı yaşamın sırları

Kanser ve kansızlıktan bizleri hangi içecekler koruyor?

Tüm hastalıklardan özellikle de kanserden korunmanın yolunun ayran içmek olduğunu, beyin gelişiminde ve kansızlıkta fayda sağlayan en önemli içeceğin de portakal suyu olduğunu biliyor muydunuz? İşte Uzman Dr. Tülay Akvardar’dan sağlıklı kalmanın sırları…

Ayran özellikle içeriğinde bulunan yoğurt bakterileri nedeniyle önemli bir içecek. Bu bakteriler antikanserojen etkileri nedeniyle kanserin başlangıcını önlüyor ve tümör hücrelerinin gelişimini geriletiyor. Ayrıca bakteri de üremediği için, zehirlenme riski içermiyor.

İçinde katkı maddesi bulunmayan ayran, mide ve barsaklarındaki zararlı bakterilerin üremesini engelliyor ve antioksidan etkilisi yaratıyor. Ayran bir hayli zengin bir besin içeriğine sahip ve vitamin-mineral deposu. İçeriğinde kalsiyum ve potasyum bulunuyor. Dolayısıyla kemik ve dişlerin oluşumunda önemli etkiye sahip.

AYRANINIZI EVDE YAPTIĞINIZ YOĞURTLA HAZIRLAYIN, SAĞLIKLI KALIN. PRATİK YOĞURT TARİFİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

Beyin gelişimi ve kansızlık için meyve suyu

Ferahlamak istediğinizde meyveli içecekler iyi bir seçim. Daha az posa içerdiklerinden dolayı hazır meyve suyu yerine taze meyve tüketilmesini öneriliyor. Çünkü ancak böylece meyveden gelen besin öğelerini yeterli miktarda alabiliyoruz. Örneğin portakal suyu beyin gelişimi ve kansızlık için önemli.

Günde 8-10 bardak su için

İnsanın vücut ağırlığının %63-70'ini su oluşturuyor. İnsan vücudunda gerçekleşen tüm fonksiyonlar sulu bir ortamda gerçekleşir. Su vücut ısısını yaklaşık 37 derecede tutarak düzenler. Özellikle fiziksel aktivite gibi birçok vücut fonksiyonunda ısı üretilir. Terleme yoluyla deriden atılan su ile vücuttan sıcaklık atılır. Ağız, gözler ve burun gibi vücut dokularının nemlenmesini sağlar. Vücuttan sadece 0,5-1 kg’lık su kaybı susama hissini oluşturmaya yetiyor ve vücuttan sıvı miktarının %20 azalması ile yaşamsal risk oluşuyor. Bu nedenle normal bir insanın günde 8-10 bardak su içmesi gerekiyor.

False