Sağlıklı bitkiler ve otlar- Ekinezya

'Sağlıklı Bitkiler ve Otlar' yazı serim başlıyor. Bundan sonra her hafta farklı bitki ve otlarla ilgili size bilgi vereceğim. Diyette nasıl kullanılabilir ve sağlığa olan olumlu etkileri neler olduğundan bahsedeceğim. Yazı serisine kış aylarında olduğumuz için ekinezya ile başlamak istiyorum.

Haberin Devamı

EKİNEZYA

Üst solunum yolu hastalıkları denince akla ilk gelen bitkilerden biri ekinezyadır. Vatanı Kuzey Amerikadır. Külah çiçeği veya Güneşşapkasıçiçeği otu diğer isimleridir.

Ekinezya güzel görüntüsü itibari ile süs bitkisi olmasına karşın; bazı türlerinin bağışıklık sistemi üzerinde yararlı etkileri yapılan çalışmalarla tespit edilmiştir. Ekinezyanın toprak üstü ve bitki köklerinden elde edilen bitki çayı ile üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunma ve tedavi sağlanabilir. Ekinezya çayının etkisi suda çözünebilen kafeik asit türevlerinin etkisinden kaynaklanmaktadır.

Ekinezya bitkisi; hafif ve orta şiddetteki soğukalgınlığı, boğaz ağrısı, viral enfeksiyonlar ve gripler, solunum yolu enfeksiyonları, zor iyileşen yanıklar ve yaralarda etkilidir.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmalar; ekinezyanın influenza virüsü, solunum ve uçuk virüsü gibi virüslere karşı öldürücü etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Soğuk algınlığına olan olumlu etkisi virüsün yol açtığı iltihap etkenlerini kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki hasarı engellemesi ile olmaktadır.

Sağlıklı bitkiler ve otlar- Ekinezya

Ekinezyanın birçok kullanım şekli vardır. Bitki çayı , toz, kapsül, şurup, pastil, krem, jel gibi çeşitleri vardır. En çok tercih edilen kapsül ve toz şeklinde kullanımıdır. En doğal ve etkili yöntem ise bitki çayı şeklinde içilerek tüketilmesidir.

Günlük kullanım için; ekinazya bitkisinin sıcak suda 10-15 dakika bekletilerek elden edilen bitki çayının günde 3-5 fincan tüketilmesi uygundur.

Bağışıklık sistemini aktivite etmek için sonbahar başından ilkbahar aylarına kadar 8 hafta sürdürülecek kürler (günde 3 fincan) uygulanabilir. 2 hafta ara verilerek devam edilebilir.


  

Yazarın Tüm Yazıları