GeriSağlık Sağlıklı bir yeni yıl için beslenmenizi değiştirin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıklı bir yeni yıl için beslenmenizi değiştirin

Sağlıklı bir yeni yıl için beslenmenizi değiştirin

Yeni yılla birlikte yeni kararlar alırız. Sağlığınız için bir karar alın ve beslenme şeklinizi değiştirin diyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Beslenmenizdeki değişikliklerle kronik hastalıklardan korunun, daha sağlıklı, zinde ve ilaçsız bir yaşamı kucaklayın” dedi. Dr. Aktaş, sağlıklı bir yaşam için önerilerini ve detoks kürünü paylaştı.

Yeni yılla birlikte sağlık reformu yapın diyen Dr. Ümit Aktaş, “Yaşam enerjinizi çalan, sizi hasta eden beslenme yanlışlarıdır. Yeni yıl ile birlikte bir karar alın ve sağlığınızı bozan beslenme alışkanlıklarınızı geride bırakın” dedi ve önerilerini sıraladı.

AMBALAJLI GIDALARDAN UZAK DURUN

Tip 2 Diyabet, kanser, romatizmal hastalıklar gibi birçok sağlık sorunu, her gün artıyor. Endüstriyel olarak üretilmiş gıdalar ana besin kaynağı oldukça da bu böyle devam edecek. Yeni yılda basit ama son derece etkili bir kurala uyarak hastalıklardan korunun. Besinleri doğada oldukları gibi tüketin. Rafine edilmiş, katkı maddeleriyle lezzeti artırılmış, cazip ambalajlara bürünmüş gıdalardan uzak durun.

Sağlıklı bir yeni yıl için beslenmenizi değiştirin

GLÜTENİ HAYATINIZDAN ÇIKARIN

Sorununuz ister hâlsizlik, ister diyabet olsun ilk yapmanız gereken ekmeği, böreği, çöreği hayatınızdan çıkarmaktır. Bu kararı on beş gün denediğinizde pozitif değişimi hissedeceksiniz. Enerjiniz artacak, daha zinde hissedecek, saatler boyu hiç acıkmadığınızı göreceksiniz. Glütenle ilgili olmadığını düşündüğünüz pek çok şikâyetiniz kendiliğinden düzelecek. Böyle beslenmeye devam ederseniz de ileride sizi bekleyen pek çok hastalığın önünü keseceksiniz. Çünkü insanoğlu, glüten molekülünü sindiremiyor. Değişim için hasta olmayı beklemeyin. Hastalıkları önlemek tedavi etmekten çok daha kolaydır, unutmayın.

LEBLEBİ GİBİ İLAÇ İÇMEYİN

Sizi hasta eden beslenme modelinizi geride bırakın. Şekeri, tatlıyı, ekmeği, işlenmiş yiyecekleri hayatınızdan çıkarın. Diyet ve light adıyla satılan ürünlerden uzak durun. Yağı azaltılmış, bunun yerine kimyasallarla, şekerle doldurulmuş bu ürünler zayıflatmaz aksine kilo aldırır, hasta eder. Leblebi gibi ilaç içmeyin. Halsiz, bitkin ve mutsuz bir hayatı geride bırakın. Doğru beslendiğinizde yaşamı mutlu yaşamak için enerjiniz olacak!

CİĞER YİYİN, PAÇA ÇORBASI İÇİN

Sağlıklı bir yeni yıl için beslenmenizi değiştirin

• Bitkilerin, baharatların şifalı gücünden faydalanın, cömertçe kullanın.
• Sebze ve meyveleri sadece mevsiminde tüketin.
• Sızma zeytinyağı ve tereyağı bizim faydalı yağlarımızdır, sağlığınızı korur, bolca tüketin.
• Protein kaynaklarınızı özenle seçin. Merada otlayan hayvanın, serbest gezen tavuğun etini, yumurtasını tercih edin.
• Ciğer yiyin, paça çorbası için, yemeklerinizi kemik suyuyla pişirin.
• Sofranızdan probiyotik zengini ev sirkesini, ev turşusunu eksik etmeyin.
• D vitamini değerinizi ölçtürün, gerekiyorsa takviye alın.
• Günümüz besinlerinde omega-3 miktarı çok az olduğu için omega-3 takviyesi alın.
• Hiçbir şey yapamıyorsanız, evde yoğurt mayalayın! 

BİR HAFTALIK DETOKS KÜRÜ

Yeni yıla girerken bir haftalık detoks kürüyle vücudunuzu toksinlerden, modern yaşamda maruz kaldığınız ağır metallerden arındırın.

Kahvaltı 

Şekersiz yeşil çay, 20 adet zeytin, kahvaltı salatası (mevsim yeşillikleri, zeytinyağı, limon suyu ve ev yapımı elma sirkesiyle hazırlayın), 3 adet ceviz, 3 adet kuru kayısı, 10 adet badem

Ara öğün

1 detoks içeceği (tarifi aşağıda yer almakta)

Öğle yemeği

Haftada 4 gün 1 porsiyon kuru bakliyat,
Haftada 3 gün 1 porsiyon sebze yemeği
Salata, 3 adet ceviz

Ara öğün

1 detoks içeceği (tarifi aşağıda yer almakta)

Akşam yemeği

1 kase çorba, 1 porsiyon sebze yemeği, salata, 1 yemek kaşığı keten tohumu

Ara öğün

1 detoks içeceği (tarifi aşağıda yer almakta)

Sağlıklı bir yeni yıl için beslenmenizi değiştirin

Detoks içeceği tarifi

1 adet orta boy havuç, 1 adet küçük boy kırmızı pancar, 10 sap taze ıspanak,1 kereviz sapı, 1 portakal, 2 parmak büyüklüğünde taze zencefil kökü, 1 limon ve 1 fincan içme suyunu katı meyve sıkacağından geçirin ve tüketin. Her gün taze olarak hazırlayın.

False