Sağlık teknolojisi nereye gidiyor?

Algoloji- Ağrı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, önümüzdeki yıllarda sağlık sektörüne etki edecek teknolojik gelişmeleri sizler için değerlendirdi.

Haberin Devamı

Sanırım önümüzdeki yıllar çokça duyacağımız terimlerden biri de “dijital sağlık” veya “biyoelektronik tıp” gibi kavramlar olacak. Kaçınılmaz değişim dalgalarına hazırlanırken beklentimiz, teknolojik gelişmelerin refahımızı artırıcı yönde yapıcı bir şekilde gelişmesidir.

Yapay zekaların işe yarayabileceği fikri, halk arasında televizyonlarda olimpiyat yarışları sırasında kol ya da bacak takılmış sporcuların görülmesi ile ilgi çeker olmuştur. Saat gibi kola takılan kan basıncı, nabız, oksijen gibi değerlerimizi gösteren cihazlar da aksesuar halinde daha cazip hale getirilmiş teknolojik uygulamalardır. Bu bilinenlerden hareketle günümüzde uygulamaya başlama aşamasında olan ya da yakın bir gelecekte sağlık uygulamalarında güncel hale gelecek daha ileri teknolojileri birlikte inceleyelim.

Haberin Devamı

Tıp teknolojilerinde 2 uygulama söz konusudur: Artırılmış gerçeklik - Sanal gerçeklik

Artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullananlar gerçek dünyayı görme ve mevcut bilgiyi dijital ortamda projelendirme olanağına sahipken, sanal gerçeklik her şeyi bir kenara bırakarak tam bir simülasyon gösterisi tarzında olayı kavramamıza katkıda bulunur.

Google tarafından patentli dijital kontak lensler geliştirilmiştir. Bu lensler sayesinde şeker hastalarının gözyaşından kan şekeri ölçümü yapabilmektedir. Çok önemli bu tıbbi teknolojik buluş yakın bir zamanda hayatımıza girmeye başlayacaktır.

Microsoft Hololens tıp eğitimi için yine devrim niteliğinde bir gelişmeye imza atmış, bilgilere dijital bilgi ilave ederek görüntülü bilgi elde edilmiştir.

Yine Almanya’da bir klinikte artırılmış gerçeklik bağlamında bir uygulama başlatılmış. Ameliyat sırasında cerrahlar organları açmadan karaciğerdeki damarları en ince noktasına kadar görsel olarak inceleyebilmekte cerrahi planlarını ona göre tasarlamaktadırlar.

ALLERJİ HASTALARI İÇİN YEMEK TARAYICILARI

Amerika’da her 3 dakikada bir gıda alerjisi reaksiyonu acil servisleri meşgul etmektedir. Bizim ülkemizde de gıda alerjisi ve buna bağlı sağlık sorunları ön plana çıkmaya başlamıştır. Gıda alerjisi karmaşık küresel bir sağlık sorunu olma özelliğini taşımakta ve gün geçtikçe de alerjisi olan insan sayısı artış göstermektedir. Geliştirilen teknolojiler sayesinde tarayıcılar tabağınızda bulunan yiyeceklerin içeriğini tam olarak size bildirebilir. Gıda alerjileri ile mücadelede bu taşınabilir cihazlar hastalara büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

Haberin Devamı

HOLO ANATOMİ

Cleveland clinik ve CWR üniversitesi insan vücudunu kolay ve muhteşem bir şekilde görselleştirmek HOLO ANATOMİ’yi geliştirmek için Microsoft ile anlaştılar. Öğrenci eğitiminde 3 boyutlu görüntüler devrim niteliğindedir.

İMPLANTE EDİLEBİLİR MİKRO AYGITLAR

Birçok firma bu konuda AR-GE çalışmalarına son sürat devam etmektedir. Düşünülen model; beyin ve sinir sistemlerdeki sinyal düzenleyicileridir. Yanlış uyarı ya da sinyali düzeltecektir bunu da hap veya enjeksiyonla değil minyatür implante edilen aygıtlarla gerçekleştirecektir. Bu cihazlar, geniş bir hastalık yelpazesi ile ilişkili olarak ortaya çıkabilen düzensiz veya değişmiş dürtüler de dahil olmak üzere vücudun sinirleri boyunca geçen elektrik sinyallerinin okunması ve düzeltilmesi için programlanabilecektir. Bu cihazlar gerçekleştiğinde, iltihaplı barsak hastalıkları, astım, diyabet, artrit, hipertansiyon gibi hastalıklar tedavi edilebilecektir.

Haberin Devamı

SAĞLIKTA 3 BOYUTLU YAZICILAR

3D yazıcıların tıpta nasıl kullanılacağı tartışılmaktadır. Bu alanlarda birçok araştırma ve uygulama yapılmıştır ancak insan üzerindeki uygulamalar zaman alacaktır. Gelecekte fevkalade önemlin olacak bu uygulamaların potansiyel alanları şunlardır:

1- Kök hücre
2- Kan damarları ve kalp dokusu
3- Kıkırdak ve kemik değiştirme
4- Kanser hücrelerinin basılması
5- Dijital hapların basılması
6- Bilgisayarlar arası iletişimlerin yazılması

Yazarın Tüm Yazıları