Sabah aç karnına içilen sirke zayıflatır mı?

Pek çok yerde sabah aç karnına içilen sirkenin zayıflattığı söyleniyor. Peki, sirkeli su gerçekten işe yarıyor mu, kilo verdiriyor mu? Sirkenin bir uzmana danışılmadan aç ya da tok tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın, sirkenin ve sirkeli su içmenin vücuda etkilerini anlattı.

Haberin Devamı

Sirke; nişastalı, şekerli besinden üretilir. Etil alkol ve asetik asit fermantasyonu olmak üzere iki aşamadan geçerek ortaya çıkar. Bilinen kimyası ile sirke, deri altı depo yağı eritmez.

MİDEYE ZARAR VEREBİLİR

Aç karnına alınması mideye zarar verebilir. Özellikle gastrit, reflü, mide fıtığı olanların dikkatli olması gerekir. Bir diyet uzmanıyla görüşmeden, aç karnına ve zayıflama amacıyla kullanmayınız. Hatta bir gastroenteroloji uzmanına danışmadan aç ya da tok tüketmeyiniz.

Sirkenin insan vücudunda ne yaptığı ile ilgili pek çok şey konuşulmaktayken, bilim sirkenin sadece belirli özelliklerini sürekli destekliyor.

Sabah aç karnına içilen sirke zayıflatır mı

Haberin Devamı

Örneğin: Japonya’ da 20 bin denek üzerinde sirkenin kan lipidlerine (Total kolesterol, LDL, VLDL, trigliserit gibi yağlara) etkisi incelenmiş. Lipidleri yüksek olan bireyler, her zaman yedikleri besinleri tüketmekteyken, farklı olarak sadece tok karnına 3 öğün, birer çorba kaşığı sirke içmiş. 12 hafta sonunda kanda lipidler belirgin biçimde düşürmüş. HDL kolesterol, HbA1c ve glukoz belirgin biçimde etkilenmemiş.

Tüm dünyada dikkat çeken aynı deney; üzüm sirkesi, balzamik sirke, elma sirkesi gibi birçok sirkeyle denendiğinde de hep aynı sonuçla karşılaşılmış. Anlaşılmış ki; sirkeyi 'sirke' yapan asit, yani 'asetik asit'in bir fonksiyonu bu… Kandaki lipidleri düşürmek…

KALP KORUYUCU

Bu araştırmalar çok yanlış yorumlandı. Sanki deri altı depo edilmiş yağları yakıyor gibi… Oysa sirke öğünde alınan yağların kandan hücre içine geçişini kolaylaştırıyordu. Aslında sadece kanda yüksek kalmasını önlüyordu. Yani 'kalp koruyucudur' demek daha isabetli olur.

 Sabah aç karnına içilen sirke zayıflatır mı 

YAĞ BAŞKA YERDE DEPOLANIR

Yani şöyle bir düşünün: Depo edilmiş yağ eridi ve kanda geziyor. Siz bu yağı yakacak diyet ve aktiviteye sahip değilseniz ne olur? O yağ döner başka yerde yine depolanır. Bunu asla unutmayın. Zayıflama temelde matematik hesabına dayalıdır. Harcadığınız enerjinin altında beslenirseniz kilo verebilirsiniz. Elbette ki sağlık için de kaliteli besinlere ağırlık vermek gerek. Kilo aldıran besinleri hangi porsiyon ve sıklıkta tükettiğinizi gözden geçirin. Aç karnına sirke içmekten çok daha etkili olacaktır.

[fotogaleri=2217,3319,1363]

Yazarın Tüm Yazıları