Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Robotik cerrahi ile açık ameliyatlara son!

Robotik cerrahi birçok avantajı beraberinde getiriyor...

Haberin Devamı

Miyom alınması, tıkalı tüplerin açılması gibi bir çok alanda kullanılan Robotik Cerrahi ile artık açık ameliyatlara son verilecek.
Jinekolojik ameliyatlarda kullanılan Da Vinci cerrahi sistemi 3 bölümden oluşmakta:

  • İki parmak kontrollü kolları ve ayak pedalları ile cerrahın konsolu, hastanın içinde robotik araçların kontrolünü sağlar.
  • İkinci kısmı çok eklemli dört adet robotik koldan meydana gelir.
  • Üçüncü kısım ameliyat yapılan bölgenin 3D görünümünü sağlayan görüntü sistemi oluşturur.

Laparoskopik kollar ve robot yerleştirildikten sonra doktor bir konsola oluşturarak ve 3D yüksek çözünürlüklü görüntü sistemi ile ameliyat alanı görüntülenir. Kesiyi en aza indirerek endoskopik cerrahi açık yöntemlere kıyasla önemli tutarlı ve tekrarlanabilir avantaj sağlar.

LAPAROSKOPİ NEDİR?

[webtv=30647]

AVANTAJLARI NELERDİR?

Robotik cerrahi küçük insizyonlar, azalmış, intraoperatif kan kaybı, azalmış postoperatif ağrı ve hastanede kalış süresini azaltma gibi avantajları beraberinde getirmektedir.

Robotik cerrahinin en etkin ve yaygın kullanımı günümüzde jinekolojik onkoloji alanında olup ;rahim ağzı ve rahim içi zarı kanseri ameliyatlarında başarıyla uygulanır.

Haberin Devamı

Robot parmak el kontrol mekanizması sezgiseldir. Yani robotik aletler cerrahın elleri nasıl hareket ediyorsa öyle hareket eder. Buna ek olarak robot yardımlı cerrahi laparaskopik cerrahi elin istenilen konuma ters yönde hareketinin zorunda olduğu dayanak noktası etkisini ortadan kaldırır.

Doç. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog