GeriSağlık Ramazanda zayıflamak isteyenler nelere dikkat etmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ramazanda zayıflamak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Ramazanda zayıflamak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Ana yemeklere geçmeden yaklaşık 15 dakika beklenmelidir.

Ramazanda posa yönünden zengin beslenilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Evin Yananer, Ramazan ayında zayıflamak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Kişi mutlaka oruç tutacağı günün sahur vakti öğününü tüketmeli. Sahurda tercih edeceği besinler, protein, yağ, yönünden dengeli olmalı. Aynı zamanda tokluk hissi sağlayan bu besinleri sahurda mutlaka tercih etmeliyiz. Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar sahur için en iyi seçeneklerdendir.

POSA YÖNÜNDEN ZENGİN VE SIVI İÇERİĞİ DENGELİ OLMALIDIR

Gün boyu aç olmaktan kaynaklı şeker, magnezyum, sodyum, kalsiyum ve fosfat düşeceği için bunların telafisini mutlaka yapın. Kişi orucunu, kilo durumuna göre sayısını belirlediği hurma ile açarak, gün boyu oluşan magnezyum ve karbonhidrat açığının, ardından da mümkün olduğunca oda ısısında su içerek sıvı açığının bir kısmını karşılamış olur.

5-10 dakika sonra içilecek çok sıcak olmayan bir çorba devamlılığı sağlayacaktır.

Mutlaka sahur öğününden sonra kişi sağlıklı dışkılamayı gerçekleştirmelidir.

Özellikle kalp ve tansiyon hastası iseniz, hamurlu, tuzlu ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durunuz.

YEMEK ÇEŞİTLİLİĞİ NASIL OLMALI?

Ana yemeklere geçmeden yaklaşık 15 dakika beklenmelidir. Bu bekleme süresi hem kişinin açlığının yatışmasını sağlayacak, hem de ana yemeklerden çok büyük porsiyon tüketmesini önleyecektir. Ana yemek hem et grubundan (ızgara ya da haşlama şeklinde pişmiş kırmızı et, tavuk eti ya da balık gibi), hem zeytinyağlı 1 porsiyon sebzeden, hem süt- yoğurt grubundan, hem salatadan, hem de ekmek grubundan (çok büyük bir parça olmamak koşulu ile ramazan pidesi olabilir) oluşmalıdır.

SÜTLÜ TATLI TÜKETİLEBİLİR

Akşam öğününden sonra posa açığı için meyve (en fazla 2 porsiyon), gece boyunca da kan şekeri dengelenmesi için süt ya da yoğurt bir porsiyon tüketilmeli. Kişi mutlaka tatlı yemek istiyorsa bu saydığımız süt ve meyve öğünü yerine sütlü tatlı (kilo kaybı için haftada 2 ya da 3 kez) tüketebilir. Buna örnek sade dondurma olabilir.

Diyetisyen Evin Yananer

False