GeriSağlık Ramazanda en sık yapılan beslenme hataları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ramazanda en sık yapılan beslenme hataları

Ramazanda en sık yapılan beslenme hataları

Ramazan ayında doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Dyt. Elif Tuba Ok, sık yapılan beslenme hatalarını anlattı.

Son yıllarda ramazan ayının sıcak yaz aylarına denk gelmesi sahur ve iftar arası sürenin oldukça uzamasına sebep olmaktadır. Sağlıklı beslenme önerilerimizdeki ‘sık aralıklı, az yoğunluklu’ öğün düzenine uymak mümkün olmadığından oruç tutarken sağlıksız beslenme ve sağlık sorunları yaşama ihtimali de artıyor.

1. SAHURU ATLAMAK

Ramazan ayında kilo almanın en önemli sebeplerinden birisi sahuru atlamaktır ve sahur yapmamak metabolizmanın yavaşlamasına sebep olmaktadır. Gün içerisinde kan şekeri düşmesi, halsizlik, dikkat dağınıklığı gibi günlük hayatımızı olumsuz etkileyecek sorunlar yaşamak istemiyorsak sahurda kompleks karbonhidratlar, kaliteli proteinler ve yüksek lifli besinleri içeren bir öğün tercih etmeliyiz.

Ramazanda en sık yapılan beslenme hataları

2. SUSUZLUK İLE AÇLIĞI KARIŞTIRMAK

Bedenimiz susuzluk açlık ve mesajlarını oldukça benzer şekilde verdiğinden bu iki hissi karıştırmak oldukça kolay olmaktadır. Özellikle sıcak havalarda tutulan oruç, sıvı kaybını arttırdığından daha fazla susamaya sebep olur. İftar ile sahur arasında doymadığımızı düşündüğünüzde 1 bardak su içip bu hissin geçmesini bekleyebilirsiniz.

3. İFTAR SONRASI HEMEN TATLI YEMEK

Ramazan boyunca kalabalık, cezbedici sofralar ve uzun süre aç kalmak tatlıya hayır diyemememize sebep olabiliyor. Doğrusu ise; iftardan en az 2 saat sonra tatlı ihtiyacını gidermek için mevsim meyvelerini tercih etmektir. Tatlı seçimi olarak şerbetli tatlılar yerine haftada 2- 3 kez az şekerli sütlü veya meyveli tatlılar veya güllaç tercih edilebilir.

4. SUSUZLUĞU GİDERMEK İÇİN ŞEKERLİ, GAZLI İÇECEKLERE YÖNELMEK

Orucumuzu açar açmaz, sıvı ihtiyacını karşılamak için şekerli, gazlı içeceklere yönelmek; fazla çay ve kahve içmek hem gereksiz kalori almanıza hem daha fazla sıvı kaybetmenize sebep olur. Hiçbir sıvının suyun yerini tutmadığını unutmayın.

 

Ramazanda en sık yapılan beslenme hataları
 

5. GÜNÜ HAREKETSİZ GEÇİRMEK

Gün içerisinde enerjisiz hissedip hareketsiz kalmak, başta kabızlık olmak üzere sindirim problemlerine ve metabolizmanızı yavaşlatarak kilo almanıza sebep olabilir. Bu nedenle herhangi sağlık sorununuz yoksa iftara 1 saat kala veya iftardan 1.5- 2 saat sonra 30-40 dakikalık yürüyüşler yapabilir veya evde yapabileceğiniz egzersizlere yönelebilirsiniz.

6. AÇ KARNA MARKETE GİTMEK

Oruçluyken kendinize yapacağınız en büyük kötülüklerden birisi de aç karnına yemek alışverişi yapmak olacaktır çünkü sağlıksız besinlere yönelebilirsiniz. Alışverişe çıkmak için enerjinizin yüksek olduğu erken saatleri tercih etmenizde ve çıkmadan mutlaka alışveriş listesi hazırlamanızda fayda var.

[fotogaleri=2901,3160,2833]

False