Dilek Öcal
Dilek Öcal
Dilek Öcal

Ramazanda cinsellik nasıl yaşanmalı?

Ramazanda cinsellik nasıl yaşanmalı? Oruç tutarken cinselliğin sınırı ne olmalı? “Eşlerin birbirlerine sarılmaları, birbirlerini tutkulu olmayan şekilde öpmeleri orucu bozmaz” diyen Cinsel Terapist Dr. Dilek Öcal, ramazanda cinsellik konusuyla ilgili akıllara takılan sorulara yanıt verdi.

Haberin Devamı

İnsanın isteklerini engelleyip dünyevi ihtiyaçlarına belli oranda set çekmesi çeşitli medeniyetlerde, dinlerde ve felsefi akımlarda karşımıza çıkan bir eylemdir. Nefsin terbiye edilmesi ile ruhun yüceleşebileceği ve böylece hakikate ulaşılabileceği düşünülerek; az yemek, az içmek, cinsel ilişkiden uzak durmak, kapalı mekanlara çekilmek, az konuşmak ve toplumsal hayattan soyutlanmak gibi bazı yaşantısal öneri ve emirleri de birçok toplumda ortak paydada görebiliriz.

İslam dininde de ramazan ayı ibadet için çok önemli bir aydır. Ramazan ayında tanyerinin ağarmasından güneş batımına kadar yiyecek ve içecekten uzak durulur. Amaç kişinin sadece aç ve susuz kalması değil, nefsini terbiye etmesi, Allah rızası için açlığa ve susuzluğa dayanması, varlığa şükretmesi ve durumu olmayan kişileri daha iyi anlamayı amaçlar. Oruç aynı zamanda yalandan, kötü sözden ve kötü düşüncelerden bütünüyle uzak durarak gerçekleştirilen bir ibadettir.

Haberin Devamı

Ramazanda cinsel ilişkide bulunmak oruç tutan kişiler tarafından sıklıkla yasak, günah olarak bilinirken, bu konu en çok merak edilen ve sorulan konular arasındadır. 

Nefsin terbiye edilmesi ve bedensel zevklerden uzak kalınması denildiğinde cinsel anlamda zevk veren eylemlerden de uzak kalınması gerekir. Bu yasak sadece oruç tutulan saatler için geçerlidir. Bu saatler dışında eşler arasında cinsel ilişkide bulunmak, mastürbasyon yapmak yasaklanmamıştır. İslam inancına göre oruç saatlerinde cinsel ilişkide bulunmak ve mastürbasyon yapmak orucu bozmaktadır.
Gece uyurken bilinçsiz olarak boşalmakla ya da cinsel birleşme sonrasında uyuyakalmakla oruç bozulmaz. Din adamlarının önerdiği şekilde gereği yapılarak oruca devam edilebilir.

İftardan hemen sonra cinsel ilişki özellikle kalp ve tansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken çok önemli bir konudur. Kalp krizi ve beyin kanamalarını arttırma ihtimali olduğundan mide dolu iken cinsel ilişki önerilmez.

Gerek manevi duyguların yoğunluğu gerek suçluluk duyguları gerekse oruç nedeniyle uzun saatler boyunca aç kalmanın ardından cinsel isteksizlik ve cinsel performansta azalmalar da görülebilir. Bu durumun geçici olduğu unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Eşlerin birbirlerine sarılmaları, birbirlerini tutkulu olmayan şekilde öpmeleri orucu bozmaz.

JİNEKOLOJİK MUAYENE ORUCU BOZAR MI?

Yine en çok merak edilen konulardan birisi de oruç tutarken vajinal yoldan jinekolojik muayenenin yapılıp yapılamayacağı konusudur. Oruç tutarken vajinal yoldan tedavi amaçlı muayene olmak orucu bozmaz.

Son söz olarak; cinsellik sadece cinsel ilişki ile sınırlı olmayan çok geniş bir kavramdır. Bu nedenle ramazan ayında cinsellikle ilgili akla gelebilecek daha pek çok soru ve konu olabilir. Bunların her birisi için mutlaka uzman hekim ve din adamlarının bilimsel temele dayalı, konunun özünden sapmamış, akılcı görüşleri alınmalıdır. 

HÜRRİYET AİLE ÖZEL