GeriSağlık Rahim zarı kanserlerinde obezite ciddi risk oluşturuyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Rahim zarı kanserlerinde obezite ciddi risk oluşturuyor

Rahim zarı kanserlerinde obezite ciddi risk oluşturuyor

Dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra kanserin ikinci sırada ölüm sebebi olduğunu kaydeden İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Samet Topuz, her 5 kişiden birinin kansere bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirtti.

Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %20’inin jinekolojik kanserler olduğunu bunun yarısını rahim zarı kanserleri, üçte birini yumurtalık kanseri, beşte birinin rahim ağzı kanserinin oluşturduğunu ifade eden Topuz, obezitenin böbrek kanseri, yemek borusu kanseri meme kanseri, kolon kanseri ve safra kanserinde olduğu gibi özellikle rahim zarı kanserinde ciddi bir risk faktörü oluşturduğunu söylüyor.

Topuz, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre obezite ve fiziksel aktivite azlığının genel kanser riskini %25 arttığını belirtti. 2020 yılında dünya çapında kanserlerin obezite kaynaklı olanlarının % 50’lere varacağı tahmin edilmektedir. Obezite, kanser riskini, vücutta meydana gelen hormonal ve metabolik değişiklikler aracılığıyla kanser oluşumuna neden olan faktörlerin artışı ile arttırmaktadır.

RAHİM ZARI KANSERLERİNDE OBEZİTE RİSKİ

Rahim zarı kanserlerinde özellikle obezitenin ciddi risk faktörlerinin başında geldiğini kaydeden Topuz, “Örneğin 60 kilo bir kadın ile 80 kilo bir kadını kıyasladığımızda rahim kanseri olma riski iki kat artıyor. Kişi 100 kiloya çıktığında bu risk dört katına çıkıyor. Vücut kitle indeksi 30 kg/m2 üzerinde olanlarda rahim zarı kanseri 5 kat artıyor.”

Bu artıştan temel olarak artmış yağ dokusunda androjenden östrojene dönüşümün fazla olması, seks hormonu bağlayıcı globulinlerin düşük olması ve bunlara bağlı olarak karşılanmamış östrojen hormonunun fazlalılığının sorumlu olduğunu ifade etti.

Topuz “veriler arasında tam uyum bulunmamakla birlikte obezitenin aynı zamanda yumurtalık kanseri riskini artırdığını oraya koyan çalışmaların da olduğunu “ ifade etti.

Topuz “obezite diğer yandan bu hastalarda ideal cerrahi girişim yapmayı bazen engelleyebiliyor. Obez hastalarda aynı zamanda yara iyileşmesinde sorunlar olabiliyor, enfeksiyon damar tıkanıklığı ve ameliyat kesi fıtık riski artıyor. Ayrıca obezite varlığında diyabet hipertansiyon kalp damar hastalıkları gibi yandaş hastalıkların riski arttığı için, ameliyatlara bağlı morbidite ve mortalite artacaktır” dedi.

Topuz, obez kadınların doktor kontrolünde sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak kalp damar hastalıklara karşı olduğu gibi başta rahim zarı kanseri olmak üzere diğer kanserlere karşı da kendilerini koruyabilceğini ifade ediyor.

False