Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm SoytürkYazarın Tüm Yazıları

Rahim sarkması nedir, nasıl tedavi edilir?

Rahim sarkması, vajinal duvarların komşuluğundaki mesane, rahim, kalın bağırsak oluşumlarının vajen duvarından fıtıklaşması olayıdır. Kişinin günlük yaşamındaki hareketlerini, cinsel durumunu da etkileyebilecek seviyelere çıkabilir. Rahim sarkması oldukça sık karşılaştığımız bir rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

Rahim sarkması genel itibariyle doğum yapan kadınlarda ve 30 yaşını geçmiş kişilerin yarısında çeşitli ölçeklerde yaşanmaktadır. 30 yaş altı ele alındığında oran oldukça düşmektedir.

Rahim sarkması farklı alanlarda fıtıklaşabilir ve fıtıklaştığı bölgeye göre de isimlendirilirler. Bunları ele alacak olursak;

Sistosel: Mesanenin ön duvardan fıtıklaşması

Rektosel: Vajen arka duvarına rektumun fıtıklaşması

Enterosel: Vajina duvarından geçen bağırsak fıtıklaşması

Rahim Prosidensiya: Vajenin her tarafından fıtıklaşmasıdır

RAHİMDE SARKMA SEBEPLERİ

  • Doğum sırasında bebeğinizin iri olması
  • Fazla kilolu veya obez olmak
  • Kronik kabızlık
  • Kronik öksürük
  • Ağır kaldırmak

RAHİM SARKMASINA NASIL ÖNLEM ALINABİLİR?

Pelvik egzersiz yapılmalı.
Kişi çok şişmansa kilo vermeli.
Sağlıklı beslenilmeli.
Ağır yük kaldırılmamalı.

RAHİM SARKMASINDA TEDAVİ SÜRECİ

Tedavi hastanın şikayetine, şikayetinin yaşam kalitesini ne şekilde etkilediğine göre her hasta için bireyselleştirilmelidir. Hastanın hedefleri belirlenmelidir. Hastanın memnuniyeti ameliyat öncesi belirlenen hedeflere ne kadar ulaşıldığı ile ilgilidir. Rahim sarkması ve gebelik isteği olan hastalarda cerrahi ilk tercih olmaz, beklemek gerekir, doğum sonrasına cerrahi bırakılması uygundur. Rahim sarkması (POP) olan hastalarda beklemek, medikal tedavi veya cerrahi tedavi bir seçenektir.

Yazarın Tüm Yazıları