Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı AğırYazarın Tüm Yazıları

Rahmi olmayan bir kadın bebek sahibi olabilir mi?

Uterus nedir? Uterin transplantasyonu nasıl gerçekleşir? Kimler uterus (rahim) nakli yaptırır? Doğuştan rahmi olmayan veya kanser gibi nedenlerden dolayı rahmin tamamı alınan kadın çocuk sahibi olabilir mi?

Haberin Devamı

Rahmi olmayan bir kadın bebek sahibi olabilir mi

UTERUS NEDİR?

Uterus; döllenmiş olan yumurtanın fallop tüplerinden geçtikten sonra yerleştiği alandır. Bu nedenle rahim her ay, döllenmiş bir yumurta gelecek diye hazırlık yapar ve buna bağlı olarak yapısal değişiklikler geçirir.

Bu hazırlıklar neticesinde döllenmiş yumurta rahme ulaştığında ortalama 9 ay sürecek olan hamilelik süreci başlamış olur ve bu süre boyunca bebek burada büyür ve gelişir. Şayet döllenmiş yumurta gelmezse rahim içinde yapılan hazırlıklar adet kanaması olarak dışarı atılır. Yani ‘uterus’ kadınlarda hem mensturasyonun hem de gebeliğin oluşmasını sağlar.

UTERİN TRANSPLANTASYONU BİR ORGAN NAKLİDİR!

Doğuştan rahmin olmaması veya kanser gibi nedenlerden dolayı rahmin tamamının alınması durumlarında kalan kadınlar, uterus kaynaklı infertilite sorunu yaşayabilmektedir.

Uterin transplantasyonu ise bu gibi durumlarda fertiliteyi sağlamak amacı ile yapılan hayati olmayan bir organ naklidir.

Rahmi olmayan bir kadın bebek sahibi olabilir mi

UMUT IŞIĞI OLDU…

Sağlıklı çiftlerde adet dönemi boyunca gebelik elde edilme ihtimali olarak adlandırdığımız fekundabilite oranlarına baktığımızda, dünyada milyonlarca kadının uterus transplantasyonu için aday olabileceğini söyleyebiliriz.

‘Uterus Transplantasyonu’, çocuk sahibi olamayan veya uzun yıllar infertilite (kısırlık) tedavisi gören hastalar için büyük bir umut ışığı olmuştur. Ve çok sayıda kadın uterus transplantasyonu olmak için sırada beklemektedir.

İLK DENEME BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANDI

70‘li yıllarda deney hayvanlarında denenmeye başlanan uterus transplantasyonu dünyada ilk olarak 2000 yılında 26 yaşında bir hastaya uygulanmış fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Ülkemizde ilk uterus transplantasyonu ise başarıyla yapılmış ve bebek 8 haftaya kadar anne karnında yaşamını sürdürebilmiştir.

Rahmi olmayan bir kadın bebek sahibi olabilir mi

YENİ ALTERNATİF OLDU

Çocuk sahibi olamayan anneler için ‘taşıyıcı annelik’ bir alternatif olarak devam ediyordu. Uterus Transplantasyonu da artık çocuk sahibi olmak isteyen annelerin başvurduğu yeni bir yöntem halini aldı.

ARAŞTIRMALARA DEVAM EDİLİYOR

Halen ABD ve birçok Avrupa ülkesindeki merkezlerde hayvanlar üzerinde bu konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Yöntem ile ilgili araştırmalar hala yeterli görülmemektedir. Bu görüşün nedenlerinden biri de; transplantasyon yapılacak kadına uygulanması gereken bağışıklığı baskılayıcı (immunosupresif) tedavinin, gebelik olması durumunda fetus için hangi sonuçlara yol açacağının tam olarak bilinmemesidir.

Ayrıca uterus transplantasyonunun bazı etik, hukuki ve toplumsal sorunları da beraberinde getirebilme olasılığı vardır. Uterus transplantasyonunda kadavradan ya da canlı donörden uterus alınmaktadır.

Canlı donörden alınması durumunda başarı oranının artacak olmasına rağmen, donörün;

• Histerektomi (rahim alma ameliyatı) benzer cerrahi bir işlem geçirecek olması,
• İleride çocuk sahibi olmayı düşünmemesini gerektirecek olması,
• Cinsel birtakım sorunlar yaşayabilme ihtimali olmasından dolayı donör tarafından dikkatlice düşünülmesi gereken bir süreç olmaktadır.

Yöntem ve beraberindeki süreç, hem organ veren hem de alan kişiler için oldukça hassas dengeler içerir. Bu yöntemin daha önce çocuk sahibi olmayan ve bu özlemle yaşayan kadınlar tarafından talep göreceği aşikardır.

Yazarın Tüm Yazıları