GeriSağlık Rahim kanseri nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Rahim kanseri nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

Rahim kanseri nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

Rahim kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Peki, kadınların korkulu rüyası olan rahim kanserini neden olur, belirtileri nelerdir? Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Rahmin içini döşeyen tabakada yer alan hücreler bazen kontrol dışı, anormal şekilde büyüyüp çoğalır. Hücrelerin anormal büyümesiyle tümörler oluşmaya başlar. Tümörler kanser olmayan iyi huylu veya kansere dönüşen kötü huylu şekilde olabilir. Rahim kanseri çoğunlukla rahmin iç kısmını kaplayan astarı oluşturan hücrelerde başlar. Bu astara ‘endometrium’ ya da ‘uterus mukozası’ adı verilir, bu nedenle rahim kanseri ‘endometriyum kanseri’ olarak da adlandırılır.

KESİN NEDENİ BİLİNMİYOR

Rahim kanserinin kesin nedeni, diğer pek çok kanser türünde olduğu gibi bilinmemektedir. Ancak bazı özel koşulların rahim kanseri riskini arttırdığını söyleyebiliriz. Örneğin yüksek östrojen seviyesinin rahim kanserinde önemli bir rol oynadığı biliniyor. Bunun dışında diyabet, rahim polipleri, düzensiz ya da seyrek adet görme, hiç hamile kalmamış olmak, obezite, polikistik over sendromu, erken yaşta adet kanamasının başlaması, 50 yaşından sonra menopoz başlangıcı rahim kanserine yakalanma riskini yükseltiyor.

DÜZENSİZ KANAMALAR VE LEKELENMELERE DİKKAT!

Rahim kanserinin ilk belirtileri arasında düzensiz kanamalar, vajinadan kanlı ve sulu akıntı gelmesi sayılabilir. Menopoz sonrası görülen herhangi bir kanama, adet gören kadınlarda adet arasında kanama veya adet süresinin uzaması, kanlı olmayan anormal bir akıntı, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı, karın bölgesinin alt kısmında şişlik ve ağrı rahim kanserinin en önemli bulgularıdır.

SMEAR TESTİ TEŞHİS İÇİN YETERLİ OLMAYABİLİR!

Rahim kanseri için smear testi, düzenli kontrolün bir parçasıdır. Öncelikle hastanın hikâyesi alınır, fiziki muayenesi yapılır ve transvajinal ultrason uygulanır. Burada endometrium kalınlığı ve yapısı değerlendirilir. Kesin tanı için anestezi gerekmeyen endometrial biyopsi yapılabilir. Eğer yeterli doku alınamadıysa dilatasyon ve küretaj uygulanır. Ancak bu müdahale için ameliyathane şartları gerekebilir. Bu yöntemde; bütün endometrial tabakadan kazınarak örnek alınır ve patolojik incelemeye gönderilir. Kesin tanı, bu dokuların mikroskop altında incelenmesi sonra konur.

TEDAVİ İÇİN ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Her kanser türünde olduğu gibi rahim kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. 

Endometrium kanseri erken tanı konduğunda tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavide en sık cerrahi olmak üzere, radyoterapi ve kemoterapi de uygulanabilir. Cerrahi tedavi yönteminde uterus, overler ve tüpler çıkartılır, bölgesel lenf nodlarının çıkartılması ve çevre dokulardan örneklerin alınması gerekir. Hastalığın yaygınlığına göre cerrahi tedavi bazen yeterli olmadığından ek tedavilere ihtiyaç duyulabilir.

Radyoterapi: Eğer cerrahi sonrası eldeki bulgular kanserin tekrarlama riskini gösteriyorsa histerektomi (rahmin alınması) sonrası radyasyon tedavisi verilir.

Hormon tedavisi: Eğer kanser vücudun diğer bölümlerine yayılmış ise tümörün büyümesini durdurmak için yüksek dozlarda progesteron verilir.

Kemoterapi: Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek için yapılan ilaç tedavisidir. Bu ilaçlar genellikle kombinasyonlar halinde kullanılır. Eğer kanser ileri evrelere ulaşmış ve başka organlara yayılmış ise kemoterapi, kan yoluyla bu bölgelerdeki kanser hücrelerine ulaşıp bunları öldürmesi için veriliir.

Tedavi sonrası hastalar düzenli aralıklarla takip edilir ve bu takipler sırasında; fizik muayene, pelvik muayene, AC grafisi ve laboratuvar testleri yapılır.

KANSERİN TEKRARLANMAMASI İÇİN TEDAVİ SONRASI TAKİP ÖNEMLİ

Rahim kanseri tekrarlanabilir ve tedavi sonrası takipler yapılmalıdır. İlk 3 yılda, 3-6 ayda bir pelvik muayene ve büyümüş lenf bezleri açısından muayeneyi kapsayan düzenli takipler yapılması çok önemlidir. Bu dönemlerde PAP smear testi vajinanın üst kısımlarındaki olası kanser hücrelerini gözetmek için faydalı olabilir. Yapılan muayene kanserin tekrarladığına işaret ederse ileri seviye testlere yönlendirme yapılır. 

False