Rahim içi araç (spiral) nasıl kullanılır, neye dikkat etmeli?

Konu doğum kontrol yöntemleri olduğunda rahim içi araç (spiral) kullanımı sıralamanın başında gelmektedir. Doğum kontrol yöntemlerine karar verirken kişi bazlı değerlendirme yapmalı, artıları eksileri hasta ve hekim arasında konuşulmalıdır.

Haberin Devamı

Rahim içi araç pek çok kadın açısından takibi ve kullanımı kolay olduğu için tercih edilmektedir. Bilinen klasik bakırlı rahim içi araç, kişinin herhangi bir bakır alerjisi yoksa ve aktif enfeksiyon söz konusu değilse doktorunuza danışarak rahatlıkla taktırabilirsiniz. Özellikle doğum sonrası 40. günün sonunda spiral taktırılabilir. Çoğu zaman sadece lokal anestezi madde uygulayarak kolaylıkla takılabilmektedir. Çok kısa bir işlem olup kolaylıkla uygulanmaktadır.

ENFEKSİYON RİSKİNE DİKKAT

Kullanımı esnasında hijyene dikkat edilmelidir. Aksi taktirde enfeksiyon oranı artabilmektedir. Enfeksiyon fark edildiği anda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışarak uygun tedaviye başlanmalıdır. Bazı kişilerde kullanım esnasında kanama miktarı artabilmekte ve hormonlu spiral ya da doğum kontrol hapı kullanımı daha uygun olabilmektedir. Rahimin yapısına veya şekline bağlı olarak yerleştirilen spiraller kendiliğinden düşebilmektedir. Bu hasta grubu için de diğer yöntemler daha uygun olmaktadır.

Haberin Devamı

SPİRAL RAHAT VE GÜVEN VERİCİ BİR DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ

Uygun hasta grubuna uygulandığında spiral kullanımı rahat ve güven verici bir doğum kontrol yöntemidir. Her doğum kontrol yönteminde olduğu gibi düşük oranda gebelik riski taşımaktadır. Çoğu zaman yerinden kaymış olan spiraller gebeliğe neden olduğu için belli aralıklarla kadın hastalıkları ve doğum uzmanına kontrolü yaptırılmalıdır. İstenmeyen gebelikleri önlemek ve kürtajların önüne geçmek için rahim içi araçlar hekime danışılarak kullanılmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları