Rahim filmi çektirmek gebelik şansını etkiler mi?

Rahim filmi nedir? Rahim filmi ne zaman çekilmeli? Rahim filmi nasıl çekilir? Rahim filmi çekerken acı hissedilir mi? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, rahim filmi hakkında merak edilenleri açıkladı.

Haberin Devamı

RAHİM FİLMİ NASIL ÇEKİLİR?

Histerosalpingografi ya da ilaçlı rahim filmi olarak da bilinen rahim filmi, rahim içerisinin ve tüplerin boyar madde ile radyografi kullanılarak görüntülenmesi demektir. Rahim ağzından içeri doğru verilen sıvı sayesinde hem rahim içi hem de tüpler filmde görülebilir hale gelmektedir. Kısırlık durumlarında en sık tercih edilen yöntemlerden birisi olan rahim filminin çekilebilmesi için verilen boyar madde tazyikli bir şekilde verildiği için tüplerin içerisinde yer alan engelleyici mukus benzeri maddeleri temizleyebildiği durumlarda tedavi edici bir etki görülmesini sağlayabilmektedir.

RAHİM FİLMİ ÇEKİLİRKEN KANAMA YAŞANIR MI VE ACI DUYULUR MU?

Neredeyse 50 seneden uzun süredir kullanılan bu görüntüleme yöntemi gelişen teknoloji sayesinde daha az sancılı ve neredeyse kanamasız bir hale gelmiştir. 

Rahim filmi çektirmek gebelik şansını etkiler mi

RAHİM FİLMİ NE ZAMAN ÇEKİLMELİDİR?

Rahim filminin çekilmesi için ideal zaman adet kanaması bittikten sonraki üç ya da dört günlük süredir. Bu süre içerisinde rahmin iç dokusu son derece ince olduğu için daha net sonuçlar elde edilebilmektedir. Ayrıca yine bu dönemde kadınların gebelik şansı minimuma yakındır. Bu nedenle film çekimi esnasında oluşacak olan hamileliğe herhangi bir zarar verilmemiş olmaktadır.

 Rahim filmi çektirmek gebelik şansını etkiler mi

Çe kim işlemi ne kadar sürüyor?

Rahim filmi çektirecek olan hastaların çekim esnasında herhangi bir kramp yaşamamaları için çekim işleminden yaklaşık yarım saat önce ağrı kesici içmeleri tavsiye edilmektedir. Rahim filmi çekimi yaklaşık olarak 5-10 dakika süren bir işlemdir.

RAHİM FİLMİNİN GEBELİĞE ETKİSİ NEDİR?

Rahim filmi çekimi sonrası her ne kadar çok sayıda kadın gebe kalmış olsa da film çekiminin direkt olarak gebeliğe bir etkisi yoktur. Bir görüntüleme biçimi olan rahim filmi çekiminin gebeliğe olan etkileri tartışmalıdır. Bir grup araştırmacı görüntüleme yapmak için verilen boyar maddenin yüksek basınçla verilmesinin yarattığı mekanik etki ile tüplerde meydana gelen küçük yapışıkların, mukus tıkaçların ve pıhtıların temizlenmesi sayesinde film çekiminden sonraki birkaç ay boyunca sperm ve yumurtanın buluşabilmesine olanak sağladığı görüşünü savunmaktadır. Bazı araştırmacılar ise boyar maddenin içeriğindeki iyotun ve kimyasalların tüplere ulaşımı kolaylaştırdığı ve rahim mukozasını uyararak embriyonun tutunmasını sağladığını düşünmektedir. Hangi neden ile olursa olsun rahim filmi çekimlerinden sonra gebelik şansı biraz daha artmaktadır. 

Yazarın Tüm Yazıları