Serdar Özgüç
Serdar Özgüç
Serdar Özgüç

Radyoterapi öncesi ve sonrasında doğal silahlarımız

Radyoterapi sırasında yorgunluk artar, bağışıklık sistemini zayıflar. Işınlama sonrası mide bulantısı, kusma gibi yan etkilerin ortaya çıkma riski vardır. Bu komplikasyonların derecesi kanser hastalarının yaşı, kanser türü ve kanser evresi gibi faktörlere de bağlıdır. Radyoterapinin komplikasyonlarını bazı şifalı bitkiler azaltır, direnci arttırır.

Haberin Devamı

Şifalı bitkilerin doğal özlerine dayalı aromatik ürünler, modern tıp ile beraber kullanılabilmektedir. Bununla ilgili bazı bitkisel ürünlerin, sağlığı olumlu yönde etkilediği, işleme sürecini hızlandırdığı ve radyoterapinin yan etkilerini ortadan kaldırdığı kanıtlanmıştır.

IŞINLARIN YAN ETKİLERİNİ SINIRLANDIRMAK

Radyoterapi alan hastalarda giderek daha verimli cihazlar kullanılmasına rağmen, seans durdurduktan hemen sonra ya da uzun süre sonra, sürekli yan etkiler oluşur. Bu, etkilerin ağır olduğu bir tedavi yöntemidir. Işınların yan etkilerini sınırlandırmak ve tedavinin etkinliğini optimize etmek için kişniş bitkisine dikkat çekmek istiyorum. Kişniş, hem bir spazm çözücüdür hem de vücuttan ağır metalleri uzaklaştırır.

RADYOAKTİF MADDELERİN VÜCUTTAN ATILMASINA DESTEK OLAN TARİF

Radyoterapi alan kişilere olumlu etki sağlayan kişniş bitkisinin nasıl kullanılacağına dair bir tarif vermek gerekirse;

Haberin Devamı

Radyoterapi gören hastalar, 100 ml'lik argan ya da jojoba sabit yağının içine 10 damla kişniş uçucu yağı koyup, radyoterapi aldıkları bölgeye bu karışımı sabah akşam masaj ile uygulayabilirler. Bu uygulama, radyoterapi ile vücuda alınan radyoaktif maddelerin bedenden atılmasına destek olur.

YARA İYİLEŞTİRİCİ VE ZEDELENMEYİ AZALTICI TARİF

Radyoterapi sonrasında uygulanan bölgede, bu tedavinin yan etkileri olarak bazı yanıklar görülür. Bunu engellemek için radyoterapiden önce o bölgeye 2 damla Niaouli Uçucu Yağı yayılarak sürülmelidir. Bu oluşabilecek yanıkları oldukça azaltır. Eğer radyoterapi yanığı yine oluşacak olursa, o bölgeye 25 ml tamanu sabit yağı ve yine 25 ml calendula sabit yağı içerisine 10 damla niaouli uçucu yağı ilave edilir ve sürülür. Radyoterapiden sonra görülen ağız mukozası iltihaplarında ise aloe vera jel içeren ağız çalkalama suları da kullanılmaktadır. Aloe vera, yara iyileştirici ve zedelenmeye azaltıcı ve ağız mukozasını yenileyici özelliği ile destek tedavide etkilidir.

LİMON, YEŞİL MANDALİN, KİŞNİŞ VE PAÇULİ

Ağız içerisinde radyoterapiye bağlı yaraların daha fazla olması ve ağız mukozasının kuruması durumunda, aloe vera ağız çalkalama suyu kullanımının yanısıra bir tarif daha paylaşmak istiyorum. 30 ml kenevir yağı içerisine 2 damla kişniş yağı, 1 damla limon kabuk yağı, 1 damla paçuli yağı ve 1 damla yeşil mandalin uçucu yağı damlatılır. İyice karıştırıldıktan sonra 70 ml lavanta hidrolatı ile birleştirilir. Bu karışım spreyli küçük bir şişeye aktarılır ve iyice çalkalanır. Oluşan beyaz renkli bu karışım, ağız içine püskürtüldüğünde hem ağız yaralarının ve aftların iyileşmesini hızlandırır hem de tükürük oluşumunu tetikleyerek ağız mukozasını nemli hale getirir. Günde 4 kere uygulanır.

Haberin Devamı

Ayrıca radyoterapi tedavisi gören kişiler kayısı tüketmeli, bunun yanısıra kereviz ve ıspanağı birlikte haşlayarak yemeli ve haşlama suyunu da gün içerisinde içmelidir.

ÖNEMLİ NOT: Şuna da dikkat çekmek isterim; Tedavi sırasında ve sonrasında bitkilerin yan etkileri de oluşabiliyor. O yüzden bu tavsiyeleri uygulama sırasında mutlaka sizi takip eden doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Her işin başı sağlık. Doğadaki armağanların sağlığınızı her zaman koruyacağını unutmayın.