Gül Er İşlek
Gül Er İşlek
Gül Er İşlek

Psikoloğa gitmem gerektiğini nasıl anlarım?

Herkes en temelde kendini sevmeli, kendine değer vermeli. Eğer kendinizi sevmiyorsanız veya kendinizden nefret ediyorsanız ve uzun süredir böyle bir durum söz konusuysa, psikolojik bir problem yaşıyor olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bazı kişiler bu gibi durumlarda belirli kaçınma yöntemleri geliştirir; sürekli uyuma isteği, duygusal yemek yeme, aşırı işkolik olma vb.

Sağlıklı insan hayatta yaşadıklarıyla bunları çözüme kavuşturma konusunda bir denge sağlamış insandır. Her zaman bu dengeyi kendi başımıza sağlayabiliriz diye bir şey de söz konusu değil.

Kimi zaman seni senden daha iyi anlayacak, yargılamadan dinleyecek birine ihtiyacının olması, kötü veya güçsüz olduğunu göstermez.

Kaldı ki, güçsüz ol. Gerçek güç; kimi zaman güçsüz olmayı da göze almak demektir. Çünkü düşmeden, kalkamazsın.

Bu yüzden hayatta deneyimler vardır.

Bu yüzden iyi kötü, haklı haksız diye bakmak yerine 'tecrübe' diye bakmak vardır.

Psikolojimizi temelden etkileyen iki madde vardır.

Haberin Devamı

1. KORKULARIMIZ

Psikolojik anlamda sıkıntısı olan bir insan korkularının esiri olmuştur. Korkuları sebebiyle bir adım ileri atamaz. Kendi beklentilerini ve insanların ondan beklentilerini karşılayamaz. İstediklerini gerçekleştiremediği için de hep mutsuz ve huzursuzdur. Olumlu duygular ve düşünceler ona uzaktır. Yapmak istediklerinden kendi kendini alıkoyar.Tüm korkuları hayatını esir almıştır.

2. BAĞIMLILIKLARIMIZ

Herkesin kendi ruh sağlığını değerlendirirken yaşadığı bağımlılıklara bir göz atması gereklidir. Peki, bu bağımlılıklar neler? Bir şeyin sana zarar verdiğini bile bile hala hayatında tutman için ısrarcı olman bağımlı olman demektir. Bu bağımlılıklar yalnızca sigara, alkol demek değildir. Bu bir iş veya kişi de olabilir. Bazı insanlar sadece bağımlı oldukları için bazı şeyleri veya kişileri hayatında tutar. Zarar vereceğini bile bile… Sağlıklı olan; birilerine veya bir şeylere bağımlı olmak değil, bağlı olmaktır.

Psikolojik rahatsızlıkların neden olduğu sıkıntıların oluşturduğu korku veya bağımlılıklar varsa bunların altında yatan ana etkenlerle çalışılır. Psikoterapi süreci herkesin bir kere de olsa tatması gereken bir yolculuk.

Üstte saydığım durumları yaşıyorsan, problem daha da ağırlaşıp kronikleşmeden online veya yüz yüze kendini nasıl daha iyi hissedeceksen, kendi yolculuk sürecine başla.

Haberin Devamı

Unutma ki beden ve ruh sağlığı bir bütündür ve bir ömür boyu seninle. Ona iyi bakmalısın.