Ece Tatar Sıdal
Ece Tatar Sıdal
Ece Tatar Sıdal

Protez dişlerin bakımı nasıl yapılmalı?

Protezlerin uzun yıllar kullanılabilmesi için bakımlarına önem vermek gerekiyor.

Haberin Devamı

Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine yapılan hareketli protezler her ne kadar yapay olsalar da en az gerçek dişler kadar özenli bir bakım gerektirir. “Hareketli protezlerin uzun yıllar kullanılabilmesi için hastaların protez bakımına özen göstermeleri gerekir” uyarısında bulunan Diş Hekimi Ece Tatar Sıdal, protez dişlerin bakımını ve nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini anlattı.

Başlangıçta protezlere alışmak biraz zor olabilir. Protezinizi kullanmaya alıştıktan sonra yatarken çıkarmalı ve ağız dokularını dinlendirmelisiniz. Bazı hastalar yatarken dahi protezlerini çıkarmak istemezler ancak bunu yapmak doğru değildir. Hastaların gün içinde en az 4 saat protezlerini çıkararak dokuların istirahatine izin vermeleri gerekir.

Alışma süreci kimi hastalar için daha uzun ve zorlu olabilir. Bu süreçte proteziniz oynayabilir ve ağzınızda vuruklar oluşturabilir. Ancak süreci kolaylaştırmak amacıyla, doktor önermediği sürece protez tozlarını ve yapıştırıcıları kullanmak doğru değildir. İlk hedef, yardımcı maddeler olmadan protezi kullanmaktır. Başlangıç aşamasında toz ve yapıştırıcılar kullanıldığında protez kullanmak imkansız hale gelebilir.

Protez dişler nasıl saklanmalı?

Protezleri saklarken özel kutularında muhafaza etmelisiniz. Protezler nemli bir peçeteye sarılarak kutuya yerleştirilmelidir, yani protezi sardıktan sonra su ile hafifçe ıslatmanız yeterli olacaktır.

Protezlerinizi sıcak suya koymayın. Bu işlem, protez yapımında kullanılan malzemenin deforme olmasına neden olabilir.

Protez dişler nasıl temizlenmeli?

Sağlıklı bir ağız için protezinizdeki besin artıklarını her yemekten sonra temizlemeniz gerekir. Temizleme işlemini yaparken yumuşak bir fırça ve sabun kullanmalısınız. Fırçayı çok fazla bastırmadan her bölgeyi temizlediğinizden emin olmalısınız. Günlük temizliğe ek olarak hareketli protezler için üretilmiş temizleme tableti kullanılabilir. Firmalar, tabletleri her gün kullanmanızı önerir ancak eğer doğru şekilde fırçalama işlemi yapıyorsanız haftada bir defa kullanmanız da yeterli olacaktır.

Protezlerinizi düşürmemeye özen göstermelisiniz. Hatta temizleme işlemi sırasında, düşme ihtimaline karşı, lavaboya bir havlu peçete ya da bez serebilirsiniz.

Protez kullanan hastaların yılda en az bir kere diş hekimine kontrol amaçlı gelmeleri gerekmektedir. Zaman içerisinde dokular değişir, uyum azalır. Bu durumda ağzı içerisinde yeni vuruklar oluşabilir.