Prolaktin neden yükselir? Prolaktin yüksekliği nelere neden olur?

Prolaktin ya da halk arasında bilinen adıyla süt hormonu, PRL geni tarafından üretilir ve hipofiz bezinin ön lobundan salgılanır. Peki, prolaktin hormonu yüksekliği neden olur? Prolaktin hormonu yüksekliği adet gecikmesine yol açar mı? Prolaktin hormonu yüksekliği kısırlığa neden olur mu? Merak edilenleri Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir anlatıyor.

Haberin Devamı

PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ NELERE SEBEP OLUR?

Prolaktin hormonu vücutta hamilelikte süt üretiminin başlayacağı dönemde ve lohusalıkta normalden yüksek olarak bulunur. Bu hormon hem süt üretimini başlatır hem de annelik duygularını geliştirir. Prolaktin hormonunun lohusalık dönemi dışında yüksek olması başta kısırlık olmak üzere pek çok sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden olur.

PROLAKTİN YÜKSELİĞİ VE ADET DÖNGÜSÜ

Prolaktin hormonunun lohusa dönemi dışında yüksek olması adet döngüsünün düzensiz olmasına neden olur. Hormondaki bu artış adet düzeninin değişmesine, adet kanamasının normalden çok daha yoğun olmasına ya da adet kanamasının gerçekleşmemesine yol açar. Hormon süt salgısı ve annelik güdüsü dışında adet düzeni ve üreme için de oldukça önemli olduğu için özellikle kadınlarda kısırlık değerlendirmesi yapılırken incelenmesi gereken bir hormondur.

PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ VE KISIRLIK

Lohusalık döneminde bebeğini sık sık emziren kadınlarda adet döngüsünün hemen başlamaması prolaktin hormonu ile ilgilidir. Bu dönemde hormonun yüksek olması kadının tekrar gebe kalmasına da engel olur. Prolaktin hormonu FSH ve GnRH hormonlarının üretilmesini engeller. Bu hormonun yüksek düzeyde olması da yumurta gelişiminin durmasına neden olur. Söz konusu hormonların baskılanması lohusalık dönemi dışında gerçekleştiğinde kısırlık sorunu bu durum ile ilişkilendirilebilir.

PROLAKTİN NEDEN YÜKSELİR?

Prolaktin hormonunun lohusa dönemi dışında vücutta yüksek oranda bulunmasının nedeni hipofiz bezinde oluşan tümörlerdir. Mikroadenom ve makroadenom olarak adlandırılan bu tümörler çoğu zaman iyi huyludurlar. Hormonun yükselmesini engellemek ve prolaktin seviyesini normal düzeyde tutmak için ilaçla tedavi yöntemi tercih edilebilir. Eğer prolaktin yüksekliği ilaç tedavisi ile giderilemiyorsa hipofiz bezinde bulunan ve bu soruna neden olan tümörlerin cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekir. Prolaktin hormonunun yükselmesine neden olan bir diğer sorun ise tiroid bezinin normalden daha az çalışmasıdır. Hipotiroidi olarak adlandırılan bu durumda prolaktin seviyesi yükselebilir. Prolaktin seviyesinin yükselmesinde uykusuzluk, stres, fiziksel olarak uygun olmayan iç çamaşırı seçimi, meme ucunda piercing, polikistik over sendromu, meme estetiği sonrası meme ucuna fazla masaj yapılması gibi durumlar da etkilidir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Yazarın Tüm Yazıları