Prezervatif ne zaman takılmalı?

Prezervatif, ilk olarak tarihte ‘Dr. Condom’ tarafından üretilmiş olan bariyer amaçlı aile planlaması yöntemidir. Bu nedenle ‘Kondom’ olarak da bilinmektedir. Genelde ‘lateks’ etken maddesinden üretilmektedir. Prezervatif gebelik dışında Hepatit B, Hepatit C ve HIV (AIDS) gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruyucudur. Op. Dr. Süleyman Eserdağ prezervatif ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Haberin Devamı


PREZERVATİF SEÇİMİ NEYE GÖRE YAPILMALIDIR?

Prezervatif ne zaman takılmalı

Prezervatif türleri günümüzde oldukça yaygındır. Bu konudaki alternatifler kişinin kendi tercihine göre olmalıdır. Bazı prezervatifler lateks alerjisine karşın lateks içermeyen maddeden üretilmiştir. Bazıları içlerinde barındırdıkları ‘spermisid’ (sperm öldürücü) kremler sayesinde gebelikten ekstra bir koruma sağlar. Spermisidli prezervatiflerin HIV’e (Aids virüsüne) karşı da etkinliği de gösterilmiştir.


PREZERVATİF NE ZAMAN TAKILMALIDIR?

Prezervatif ne zaman takılmalı

Prezervatif cinsel ilişkide penisin iyi bir şekilde ereksiyonu ile birlikte takılmalıdır. Takılması için tam birleşme veya boşalma anına kadar beklenilmemelidir. Çünkü bu süreçte vücut sıvılarının penis ucuna bulaşması ile cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Diğer taraftan uyarılma ile birlikte gelen ilk zevk suyunda da spermler ve buna bağlı olarak gebelik riski bulunmaktadır.


İLİŞKİ SIRASINDA PREZERVATİF YIRTILIRSA?

Prezervatif ne zaman takılmalı

Prezervatifin yırtılması durumunda gebelik şansı ortaya çıkmaktadır. Bu durumda ertesi gün hapları kullanılabilir. Prezervatifin yırtılması genelde aşırı sert ilişkilere veya vajinanın yeterince ıslanmadığı durumlara bağlıdır. Bunu engellemek için ön sevişmenin uzun tutulması ve uyarılmanın tam olması önemlidir. Takılması sırasında prezervatifin zedelenmemesi de önemlidir.


PREZERVATİF KULLANIRKEN EN SIK YAPILAN YANLIŞLAR

Prezervatif ne zaman takılmalı

Prezervatif daha önce de belirtildiği üzere cinsel birleşmeden hemen önce değil, ön sevişmede penisin ereksiyonu ile birlikte takılmalıdır. Bu arada bilinenin aksine prezervatif HPV enfeksiyonuna bağlı genital siğillere karşı koruma sağlamaz. HSV Tip 2 (Genital Uçuk) ve HPV enfeksiyonu olanlarda prezervatif kullanımına rağmen cinsel yolla bulaşabilir.


     Prezervatif ne zaman takılmalı     

Prezervatif yalnızca gebelik riskinin arttığı dönemlerde değil, her dönemde ve her ilişkide kullanılmalıdır.


Prezervatif ne zaman takılmalı

Her bir ilişkide farklı bir prezervatif kullanılmalıdır.


Prezervatif ne zaman takılmalı

Boşalma sonrası, penis normal boyutuna dönmeden prezervatif vajinadan çıkarılmalıdır. Aksi takdirde kondom vajinada takılı kalabilir. Bu durumda dikkatli bir şekilde işaret ve orta parmakları vajinaya yavaşça sokup kondomu bulunduğu yerden çıkarılmalıdır.


Prezervatif ne zaman takılmalı

Lateks alerjisi olan kadın veya erkekte kondom içindeki kremlere veya latekse karşı alerjisi olanlarda önerilmez. Bu tür alerji durumlarının ortaya çıkması halinde acil olarak hekime başvurulmalıdır. 


Prezervatif ne zaman takılmalı

Son kullanma tarihi geçmiş veya paket açık kaldığı için zarar görmüş kondomlar asla kullanılmamalıdır. Usulüne uygun prezervatif kullanımda gebelik olasılığı çok çok azdır.


Prezervatif ne zaman takılmalı

Günümüzde kadın vajinası içerisine yerleştirilen ‘kadın prezervatifi’ de mevcuttur, ancak kullanımı çok daha sınırlıdır.

[fotogaleri=2376,2113,2533]

Yazarın Tüm Yazıları