Polikistik over sendromu kabusunuz olmasın!

Üreme sağlığı biz kadınları hayatın her döneminde etkilemektedir. Özellikle ergenlik döneminden itibaren başlayan adet düzensizlikleri, adet görememe, tüylenme, özellikle kalça ve bel çevresinde görülen kilo alımı ve yağlanma bizlere polikistik over sendromu olabileceğimizi düşündürmelidir.

Haberin Devamı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU TANISI NASIL KOYULUR?

Polikistik over sendromu tanısı, kadın hastalıkları ve doğum hekimi tarafından ultrason ile muayene ve hastadan alınan anamnez ile rahatlıkla konulabilir. Laboratuvar testleriyle doğrulamak ya da uygulanacak olan tedaviyi yönlendirmek için çoğu zaman yardımcı olmaktadır.

Polikistik over tanınız varsa mutlaka kadın hastalıkları ve doğum hekiminin gözetiminde olmalısınız. Kronik bir hastalıktır, uzun dönem takibi ve tedavisi gerekmektedir. Erken yaşlarda tanı almak tedavi ve iyileşme süreci için olumlu etkileri vardır. Polikistik over tanılı hastalarda vücutta enflamatuar süreçler devam etmekte olup, bu süreci tetikleyen, ilerlemesine neden olan bazı mineral ve vitamin takviyeleri mutlaka başlanmalıdır. Sonraki dönemde çocuk sahibi olma ile ilgili sorun yaşamamak adına erken dönem tedaviye başlamak çok değerlidir.

Benzer şekilde var olan enflamatuar süreçlere bağlı olarak ileri dönemlerde bu hasta grubu kardiyak ve metabolik hastalıklar açısından yüksek risk taşımaktadır. Bu nedenle bu hasta grubu mutlaka bir bütün olarak ele alınmalı ve genç kızlık döneminden menopoz dönemine kadar kadın hastalıkları ve doğum hekimleri tarafından takip edilmelidir.

Tüylenme şikayeti olan hastalarda başlanan tedavi ile var olan tüylerin gitmeyeceği ancak tedavi ile yeni kılların çıkmayacağı bilgisi verilmelidir. Var olan kıllar için lazer en doğru seçenek olmaktadır. Yine bu hastalar mutlaka kadın doğum hekimleri tarafından olası diğer sebepler açısından mutlaka değerlendirilmedir.

PEKİ, TANI ALDIK NE YAPACAĞIZ?

Aslında diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi kendimize daha iyi bakmaya başlayacağız. Polikistik over sendromu tanısı alan hastalar mutlaka adrenal yorgunluk açısından da değerlendirilmeli ve hormonal disfonksiyon açısından tedavi başlanmalıdır.

Özellikle hormonal disfonksiyonu düzenlemek için aromaterapi koklamaları ve enflamatuar süreçleri düzenlemek için doktorunuzun uygun gördüğü destek tedavilere başlamalısınız.

1 ay süre ile günlük yapılan aromaterapi koklamaları medikal tedavi ile birlikte kullanıldığında adet kanamalarının düzene girdiği ve hastanın uykusuzluk problemlerinin çözüldüğü görülmektedir.

Karaciğer üzerine yüklenmelerinde polikistik over sendromu üzerine etkili olduğu unutulmamalı ve hasta değerlendirildikten sonra gerekirse şelasyon tedavisi başlanmalıdır. Tedavinin uzun soluklu olduğu ve aslında üreme sağlığı dışında kronik yorgunluk, halsizlik, unutkanlık gibi ek semptomları olduğuda unutulmamalıdır.

Uygun tedavi ile kabusunuz olmaktan çıkacağını, sadece sürecin biraz uzun olduğu unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları