Peptitler ve kolajen arasında nasıl bir ilişki olabilir?

Peptitlere değinmeden önce kolajen konusuna açıklık getirmek gerekiyor. Kolajenin tek başına anlamı olmayabilir.

Haberin Devamı

Kolajen vücudumuzda hali hazırda var olan protein yapısında bulunan moleküllerdir. “Kolla” latince yapıştırıcı demektir. Görevi de aynı adı gibi dokuları birbirine yapıştırmaktır. Yapılan araştırmalara göre 25 yaşından itibaren vücuttaki kolajen miktarı azalmaya başlar. 30’lu yaşlar sonrasında her yıl %1,5 oranında kolajen kaybı yaşanır. Bu kayıp özellikle ciltte kuruluk, kırışıklık ve sarkmalar ile gözle görülebilir noktaya ulaşır.

VÜCUDUMUZDA KOLAJEN NASIL ÜRETİLİR?

Kolajen; kaslarda, kemiklerde, eklemde, eklem bağlarında, ciltte, beyinde, gözde, kalpte kısacası tüm vücudumuzda vardır. Genç yaşlarda kolajen üretimi yüksekken yaşla birlikte giderek azalır. 16’dan fazla kolajen tipi tanımlanmakla birlikte Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 kolajenler en önemlileridir. Kolajenin azalmasıyla birlikte vücudumuzda fark edemediğimiz bazı rahatsızlıklar görülmeye başlar.

Haberin Devamı

KOLAJEN KAYBI TELAFİ EDİLEBİLİR Mİ?

Vücutta kolajen kayıpları başladığı zaman besinlere daha fazla önem verilmelidir. Ne kadar doğru gıda alınsa da günlük tükettiğimiz gıdalar yeterli besin değerini karşılayamaz. Bu nedenle medikal estetikler ve takviyeler ile çözümler ile desteklenmektedir. Kolajen kaybını engellemek için et suyu, soğuk su balıkları, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, sarımsak, turunçgiller, avokado ve yumurta besinlerden yararlanmak önemlidir. Ayrıca sigara içmemek, günlük hareket etmek ve stresten uzak kalmak gerekir.

KOLAJEN PEPTİT ALMAK ÖNEMLİ Mİ?

Kolajen yapısı gereği büyük bir moleküldür. Özel işlemler ile küçük parçalara ayrıştırılır. Kolajen proteinini oluşturan peptitler işte bu işlem sonrasında bozulabilmektedir. Ayrıca kolajen peptit miktarları değişkenlik gösterebilmektedir. Dünyada bu yapıyı bozmadan faydalı olabilecek çalışmalar yapılmakta, yeni peptitler üretilmektedir.

İHTİYACA YÖNELİK PEPTİTLER NASIL FAYDA SAĞLAR?

Hedefe yönelik peptitler, uygun aminoasit zincirleriyle elde edildikleri için hem daha hızlı hem de etkili olurlar. Birçok protein içerikli kaynaktan kolajen peptit elde edebilmek mümkündür. Balık, sığır, tavuk, süt, hayvansal kaynaklar, soya, karabuğday bitkisel kolajen kaynaklarıdır.

BALIK KAYNAKLI KOLAJEN PEPTİT ALMAK ÖNEMLİDİR

Özellikle soğuk denizlerden elde edilen balıklardan üretilen peptitler hem en doğal hem de medikal anlamda insan doğasına en yakın olanıdır.

Haberin Devamı

TABLET YA DA KAPSÜL OLARAK TÜKETMEK

Enterik tablet ya da kapsül olarak alınması kolajenin peptit yapısını bozmaz, peptit yapının bozulmadan hedef bölgeye geçebilmesi için en etkili yöntemlerden biridir.

Yazarın Tüm Yazıları