Penis uzunluğu hamile kalmayı etkiler mi?

Tarihin ilk çağlarından beri penis uzunluğu ile hamilelik arasında bir ilişki olduğu düşünülmüş, dev penisli tanrı figürleri üretkenliğin sembolü olarak dini ritüellerde kullanılmıştır. Bugün bile insanların çoğu penis boyu daha büyük olan erkeklerin baba olma şansının daha fazla olduğunu düşünmekte, küçük penise sahip olan erkeklerin kısırlık problemi yaşayabileceğini zannetmektedir. Ancak penis boyunun hamile kalma ile doğrudan ilgisi yoktur.

Haberin Devamı

Erkelerde çocuk sahibi olmada güçlük (infertilite) sperm sayılarında veya kalitesinde bir düşüklük olması durumunda ortaya çıkar. Hormonal düzensizlikler, genetik problemler, testis enfeksiyonları ve çevresel birçok faktörler sperm sayı ve kalitesinde bozulmaya yol açarak kısırlık problemini ortaya çıkarabilir. Her ne kadar kısırlığa yol açabilen bazı genetik ve doğumsal hormonal hastalıklarda penis gelişme bozukluğu görülebilse de, penis uzunluğunun hamile kalmayı etkileyen bir faktör olduğu söylenemez.

Ancak bu görüşün aksini savunanlar da var. Geçtiğimiz yıl Denver’da gerçekleştirilen Amerikan Üreme Tıbbı Derneği Bilimsel Kongresinde sonuçları sunulan bir araştırma, penis boyu ile kısırlık arasında bir ilişki olabileceği yönünde veriler ortaya koydu. Amerika Birleşik Devletlerinde yer alan Utah Üniversitesi Üroloji Bölümü tarafından yürütülen bu araştırmaya, yaşları 18 ve 59 arasında değişen 815 erkek dahil edildi. Çocuk sahibi olma problemi yaşayan 219 erkeğin penis boyları, kısırlık problemi yaşamayan 596 erkek ile mukayese edildi. Çıkan sonuçlar çocuk sahibi olamayan erkeklerin ortalama penis boyunun 12,5 santimetre, sağlıklı erkeklerdeki penis boyunun ise ortalama 13,4 santimetre olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

Bu ilginç çalışmayı yürüten araştırmacılar penis kısalığı ile çocuk sahibi olma güçlüğü arasında ilişkiyi gösteren bu bulguların ilk kez kaydedildiğini, doğruluğunun teyit edilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. İki grup arasında var olan bu farkın hormonal sebeplerden mi yoksa genetik farklılıklardan mı kaynaklandığını henüz bilmediklerini açıklayana araştırmacılar, bu bulguların ihtiyatlı şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Sonuç olarak penis uzunluğu ile erkek kısırlığı arasında ilişki olup olmadığı tam olarak bilinmiyor. Ancak sperm sayı ve kalitesinin çocuk sahibi olamayan erkeklerde düşük olduğu kesin. Bu nedenle kısırlık problemi yaşayan çiftlerin bir üroloji doktoruna başvurmaları ve sperm testi yaptırmaları önem arz etmekte. Sperm parametrelerinde bozukluk olan erkeklerin üroloji doktorlarınca uygulanacak doğru tedavilerle iyileşmesi ve baba olması genellikle mümkün. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak da sperm kalitesinde iyileşme ile sonuçlanacaktır. 

Haberin Devamı

Referanslar:

www.fertstert.org/article/S0015-0282(18)31064-1/abstract

www.healthline.com/human-body-maps/pubic-symphysis#1

www.medscape.com/viewarticle/903512

time.com/3625626/health-news-accuracy/

www.urologyhealth.org/urologic-conditions/male-infertility
 

Yazarın Tüm Yazıları