GeriSağlık Pekmez nasıl saklanır? Pekmezin faydaları nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pekmez nasıl saklanır? Pekmezin faydaları nelerdir?

Pekmez nasıl saklanır? Pekmezin faydaları nelerdir?

Kış ayları gelince pekmez en faydalı enerji kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Büyüklerimizin de sofralarından eksik etmediği pekmez hem çocuklara hem büyüklere oldukça faydalı. Peki pekmez nasıl saklanır ve pekmezin faydaları nelerdir?

Pekmez tüketirken her besinde olduğu gibi abartmamak önemlidir. İçindeki demir ve kalsiyum ile kemik gelişimini destekleyen pekmez kansızlığa karşı da etkilidir. Soğuklarda tüketildiğinde vücut ısısını dengelediği gibi antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini de güçlendiriyor ve hastalıklara karşı bizi koruyor.

Pekmez nasıl saklanır Pekmezin faydaları nelerdir

PEKMEZİN FAYDALARI NELER?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sarptaş Büyükince pekmezin faydalarını şu şekilde açıklıyor:

Pekmez, glikoz ve früktoz içeriğinden sindirime gerek kalmadan kısa sürede kana karışan bir besindir. İçeriğinde kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir ve B vitaminleri bulunur. 1 yemek kaşığı yani 10 gram pekmez ortalama 1 mg demir, 40 mg kalsiyum içerir. Pekmez yüksek enerji içeriği ile özellikle çocuklar, sporcular, hamile ve emziren anneler için önemli bir besin kaynağıdır.

Pekmez nasıl saklanır Pekmezin faydaları nelerdir

NE KADAR PEKMEZ YEMELİ?

Uzmanlar ne kadar pekmez yemeli sorusuna yetişkinler ve çocuklar için ayrı oranlarla cevap veriyor. Yetişkinler günde 1-2 yemek kaşığı pekmez tüketebilirken çocuklar günde 1-2 tatlı kaşığı pekmez ile yetinmelidir. Diyabetlilerin tek başına pekmez tüketiminden kaçınması gerektiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sarptaş, diyabet hastalarının pekmezi her gün olmamak kaydıyla 1 tatlı kaşığından az olacak şekilde tüketebileceklerini belirtti.

Pekmez nasıl saklanır Pekmezin faydaları nelerdir

PEKMEZ NASIL SAKLANIR?

Pekmezin faydaları kadar ne şekilde saklanacağı da önemlidir. Marketten aldığımız pekmezleri buzdolabında saklamak gereklidir. Evde yapımı pekmezleri ise oda sıcaklığında ancak güneş ışığı almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz. Pekmez donarsa benmari usulü ile çözdürebilirsiniz.

Pekmez nasıl saklanır Pekmezin faydaları nelerdir

BEBEKLERE PEKMEZ VERİLİR Mİ?

Bebeklere ek besine geçiş aşamasında pekmez verilebilir. Ancak genellikle denendiği gibi pekmezi yoğurtla karıştırıp bebeklere vermek yerine meyvelerle karıştırarak vermenin daha doğru olduğu belirtiliyor. Pekmez bebeklere bu şekilde verildiğinde demir emilimi daha yüksek olacaktır.

Not: Bebeğinize deneteceğiniz her besin için onu takip eden doktorunuzdan onay alın.

VÜCUDUN DENGESİ PEKMEZDE SAKLI

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False