Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm SoytürkYazarın Tüm Yazıları

Pek çok kadının ortak sorunu: Genital enfeksiyon

Kadın hastalıklarında en sık şikayet adet düzensizliği ile ilgilidir. Genital enfeksiyon rahatsızlıkları ise ikinci en sık şikayet alınan kadın hastalığıdır. Peki, genital enfeksiyon nedenleri nelerdir?

Haberin Devamı

Ergenlik döneminde yumurtlama ile az miktarlarda akıntı da gelmeye başlar. Bu akıntı yumurtlama gününe kadar devam eder, rengi şeffaftır, ayrıca kokusuzdur. Yumurtlamanın gerçekleşmesi ile beyaz renkte ve opak bir kıvam alır, akıntı miktarı da azalır. Akıntı renginde, kokusunda ve kıvamında anlattığımız bu özelliklerin dışında renk değişikliği (kirli beyaz, sarı, yeşil…), akıntı miktarında artış, kokusunda değişiklik ve bunlara eşlik eden yüksek ateş, yorgunluk, halsizlik ve kasıklarda ağrı oluyorsa enfeksiyon olduğu anlamına gelmektedir.

Bu tarz bir durum tespit edildiğinde hemen kadın doğum uzmanına gidilmesi tavsiye edilir. Genital enfeksiyon denildiğinde akla ilk gelen vajinal enfeksiyonlar olur. Ancak dış genital organlar, rahim ve rahim ağzı, tüpler, yumurtalıklar ve salgı bezleri de genital enfeksiyon yaşayabileceğiniz bölgelerinizdir.

Haberin Devamı

Vajinal enfeksiyonları cinsel ilişki nedeniyle ve dışarıdan temas kaynaklı mantar, bakteri ve virüs kaynaklı patolojilerin oluşturduğu enfeksiyonlar olarak tanımlayabiliriz. ‘Vajinozis’ adlı durum en sık rastlanan bakteriyel enfeksiyon durumudur. Bu hastalığa çeşitli bakteriler yol açar. Bu duruma yol açan bakteriler normal vajen florasında %1 civarında bulunurken, enfeksiyonlu hastalık sırasında bin kat oranda artabilir.

Vajinal enfeksiyonlarda hastalığa neden oluşturacak dış etmenler sıkça kullandığımız duş jelleri ve kişisel temizlik ürünleri, cilt için uygun olmayan temizlik malzemeleri etkili olabilir. Bunlar hastalıkların tekrar etmesine de neden olabilir.
  

Yazarın Tüm Yazıları