Panik atak geçirdiğinizi nasıl anlarsınız?

Pratik testimizi yaparak bu sorunun cevabını kolayca alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Panik atak son yıllarda birçok insan görülen psikolojik bir rahatsızlık. Yoksa siz de panik atak mı geçirdiniz? Psikiyatrist Dr. panik atak geçirip geçirmediğinizi anlamak için bir test paylaştı.

Aşağıdaki soruları evet ya da hayır olarak cevaplayın.

  1. Çarpıntı hissediyor musunuz?
  2. Aşırı terliyor musunuz?
  3. Nefes alamamazlık oluyor mu?
  4. Göğüs ağrısı çekiyor musunuz?
  5. Bulantı hissediyor musunuz?
  6. Kontrolü kaybetme ve deli olma hissi yaşıyor musunuz?
  7. Ölüm hissi duyuyor musunuz?
  8. Ellerde uyuşma hissediyor musunuz?
  9. Ellerde hissizlik yaşıyor musunuz?
  10. Sıcak basıyor mu?

‘Evet’ler çoğunluktaysa…

‘Evet’leriniz çoğunlukta ise zaman zaman yaşadığınız bu bedensel belirtiler sizde kalp hastası olduğunuz düşüncesini yaratıyor olabilir. Çarpıntı, göğüs ağrısı, ölüm hissi insanların çoğunda bu kaygıları yaratır. Ancak bu kaygılarınız için başvurduğunuz doktorlar size tetkikler yapıyor ve kalp hastalığı ile ilgili bir probleminiz olmadığını söylüyorsa o zaman bu durum psikolojik kökenli bir rahatsızlık olan panik bozukluğun belirtisi olabilir.

Öyle ki bir kalp hastasında ortaya çıkabilecek bu belirtilerin yarattığı endişe ile doktor doktor dolaşabilirsiniz. Eğer doktorunuz fiziksel bir hastalığınız olmadığını söylüyor ve bu durumun panik atak olduğunu ifade ediyorsa o zaman bir psikiyatriste başvurup panik bozukluk yönünden tedavi olursanız bu şikayetlerinizden kısa sürede kurtulur ve ölüm endişesi yaşamazsınız.

‘Hayır’lar çoğunluktaysa…

‘Hayır’larınız çoğunlukta ise zaman zaman bedensel belirtiler hissettiğiniz halde bu belirtiler gerek fiziksel gerek psikolojik bir rahatsızlığa bağlanabilecek belirtiler değildir. Çoğu insan zaman zaman kalbinin hızlı çarptığını, nefes almakta zorlandığını söyleyebilir ama bunlar bir araya gelip endişe verici boyutlara varmıyor ve kısa sürede geçiyorsa endişe duymanıza gerek yoktur. 40’lı yaşların üzerine iseniz ve bu şikayetler uzun sürüyor, fiziksel olarak rahatsız ediyorsa o zaman bir dahiliye uzmanına görünmenizde fayda vardır. Ama yaşınız daha genç ve sağlıklı bir yapınız varsa o zaman endişelenmeyin. Bu duyguları yaşarız ve önemsemezsek geçer gider. Ama önemseyip kaygılanmaya başlarsak, kötü bir hastalığın belirtisi sayarsak o zaman giderek artar ve ufacık bir sıkıntı ile bunları yoğun olarak yaşamaya başlarız. Bu yüzden bu şikayetlerin ara ara birini ikisini hissediyorsak o zaman sakin olmaya ve telaşlanmamaya gayret edelim. Bizi oyalayacak bir uğraşa yönelebilir, örneğin sevdiğimiz bir arkadaşımızı arayabilir ya da internette oyun oynayabilir ve bu rahatsızlığın geçmesini bekleyebiliriz. 

Yazarın Tüm Yazıları