GeriSağlık Pahalı diş macunu yerine pahalı diş fırçası alın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pahalı diş macunu yerine pahalı diş fırçası alın!

Pahalı diş macunu yerine pahalı diş fırçası alın!

İşte diş bakımında dikkat edilmesi gerekenler...

Dişleri korumanın yolunun iyi bir diş macunu ile başladığına inanılır. Oysa uzmanlar, bunun tam aksini söylüyor. İyi bir diş macunu yerine iyi bir diş fırçası tercih edilmesi uyarısında bulunan uzmanlar, piyasada satılan ucuz, sert fırçaların dişlere zarar verebildiğini dile getiriyor.

Ucuzlarının yerine 'pahalı' fırça seçilebilebilir. Ortalama bir diş macunu yeterli olur. Burada asıl işlemi yapan mekanik temizliktir. Yani fırçanız iyi olması lazım ki iyi temizlik yapabilelim. Diş macunlarının da etkisi vardır muhakkak. Ama sonuçta kimyasal oldukları için yine asıl iş mekanik fırçalamadadır.

Pahalı diş macunu yerine pahalı diş fırçası alın

FAZLA FIRÇALAMAK DİŞLERDE AŞINMA YAPIYOR

Dişler yatmadan önce fırçalanmalı. Haftada bir kere de fırçalama yetebilecek kişiler vardır. Günde üç kez fırçalasa dahi yetmeyecek kişiler vardır. Dolayısıyla ağız hijyeni çok değişkendir. Burada hekim yönlendirmesi çok önemli. Hekim her hastaya göre fırçalama şekli belirlemeli. Hasta aralıklarla kontrole geldiği zaman hastanın fırçalama alışkanlığı öğrenilip bu artırılıp ya da azaltılabilir. Bakın 'azaltılabilir' diyorum çünkü bazı hastalar fazla fırçalıyor. Bu da aşınma yapıyor dişlerde ve sıkıntı oluşmaya başlıyor.

3 DAKİKA İÇ KISIMLARI, 1 DAKİKA DIŞ YÜZEYİ FIRÇALAYIN

Günde 2 kez fırçalama öneriyoruz. Gün içinde 1 kere fırçalayacaksınız ama asıl gece yatmadan önce 4-5 dakika uzun süreli fırçalama gerekiyor. Bunda da etkin bir fırçalama istiyoruz. Etkin fırçalama nedir? Dişlerin tüm yüzeylerinin fırçalanmasıdır. Genelde yaptığımız hata hep önleri fırçalıyoruz. 4 dakika fırçalıyorsak 3 dakikasında önleri temizliyoruz. Öncelikle arkalardan ve iç kısımlardan başlamalı fırçalamaya, 3 dakika buna ayrılmalı. Son 1 dakikasında ise önleri fırçalayabilirsiniz. Buna riayet edilirse, hekim kontrolü ile birlikte dişlerde kolay kolay problem çıkacağını tahmin etmiyorum.

 

Pahalı diş macunu yerine pahalı diş fırçası alın
 

UCUZ FIRÇALARLA ETKİLİ FIRÇALAMA OLMAZ

Piyasadaki 1 lira gibi çok ucuz fiyatlara satılan diş fırçalarına dikkat edin. Bunları kullanmanın bir sakınca olmayabilir ama etkisi de olmayacaktır. Çok etkili bir fırçalama yapamazsınız. Hasta iyice uğraşarak fırçalamayı becerebiliyordur ama bu işin belli bir kriteri var. İyi bir fırça alınmasını öneriyoruz. Fırçada kaliteliyi tercih edebilirsiniz.

Cihan

False