Özellikle yaz aylarında vajinal akıntıda enfeksiyona dikkat

Kadınların jinekoloğa en sık başvurma sebeplerinden biri vajinal akıntılardır. Sağlıklı bir vajinanın mutlaka ıslak kalması gerekmektedir. Bu ıslaklık durumu enfeksiyon gelişmesini önlediği gibi cinsel ilişki sırasında kayganlığın sağlanmasında da etkilidir. Menopozla birlikte hormonların özellikle östrojenin azalmasına bağlı olarak vajinal sıvının azalması neticesinde vajinal kuruluk ortaya çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Vajinal akıntılar genellikle doğal (fizyolojik) akıntı olmakla birlikte bazen de patolojik (anormal) olabilir.

DOĞAL (FİZYOLOJİK) VAJİNAL AKINTI VE PATOLOJİK AKINTI FARKI NASIL ANLAŞILIR?

Doğal (fizyolojik) akıntılar kokusuz, renksiz (berrak) ve sıvı yumurta akı yapısındadır. Adet döngüsü içerisinde dönemsel olarak hormonların değişmesi ile birlikte artma ve azalma gösterir ancak kötü koku, kaşıntı, yanma, ağrı gibi şikayetlere neden olmaz. Yumurtlama döneminde miktarı genellikle daha akışkan olup miktar olarak artmakta, yumurtlama sonrasında ise daha koyu kıvamda olmaktadır. Cinsel ilişki sırasında daha akışkan ve miktar olarak akıntı artmaktadır. Ayrıca gebelik boyunca hormonal nedenlerde dolayı fizyolojik akıntı sürekli devam etmektedir.

Özellikle yaz aylarında vajinal akıntıda enfeksiyona dikkat

ANORMAL (PATOLOJİK) AKINTI NEDİR?

Normale göre artmış, kötü kokulu, yeşil – kahve renkli, köpüklü akıntı beraberinde yanma, kaşıntı, batma, ağrı ve kanama, idrar yaparken yanma hissi olması gibi bulgularla beraberse bu durum patolojik olup genellikle enfeksiyon belirtisidir. Bu gibi durumlarda mutlaka muayene olunmalıdır, gerekirse mikroskopi ve vajinal kültür gibi tetkikler yapılabilir.

Haberin Devamı

PATOLOJİK (ANORMAL) VAJİNAL AKINTILARIN SEBEPLERİ NELERDİR?

En sık görülen vajinal enfeksiyon, mantar enfeksiyonu olup, kokusuz, peynirimsi veya süt kesiği şeklinde olan akıntıya neden olmaktadır. En belirgin şikayet kaşıntı ve yanma hissidir. Vulvar bölgeye yani dış vajinal bölgede kızarıklığa neden olmaktadır.

Bakteriyel vaginosis denilen enfeksiyonda ise kötü kokulu, yoğun miktarda gri köpüklü vajinal akıntıyla belirti vermektedir. Vajinal akıntı tipik olarak balık kokusunu andırmaktadır.

Trikomonas enfeksiyonu, cinsel ilişki ile bulaşan bir vajinal enfeksiyondur. Köpüklü, yeşilimtırak, kötü kokulu bol vajinal akıntı, vajinal yanma ve dış kısımda kaşıntı ile belirti veren enfeksiyona yol açar.

Vajinal akıntılar bazen tümöral bir oluşumun habercisi de olabilir. Kanlı ve kötü kokulu akıntı, rahim ağzı kanserini akla getirir. Et suyu renkli akıntı ile birlikte alt karın ağrısı olması da kanseri akla getirmektedir.

VAJİNAL AKINTILARDA TEŞHİS NASIL OLUR?

Genellikle jinekolojik muayene tanı konulmaktadır. Vajinal sürüntü, kültür ve smear testi de gerekli durumlarda yapılarak ayırıcı tanıya gidilmektedir.

Haberin Devamı

VAJİNAL ENFEKSİYONUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Enfeksiyona neden olan mikroorganizma türüne göre uygun antimikrobiyal tedavi yapılır. Tedavide ağızdan alınan ilaçlar, vajinal fitiller ve kremler kullanılmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları