GeriSağlık Öz güven eksikliğinde yaşanılan sorunlardan kurtulma yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Öz güven eksikliğinde yaşanılan sorunlardan kurtulma yolları

Öz güven eksikliğinde yaşanılan sorunlardan kurtulma yolları

Düşük öz güven potansiyel olanı yakalama fırsatından mahrum bırakan bir durum olarak kabul edilir. Düşük öz güvenin getirdiği sonuçlar hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı derinden etkiler. Öz güven eksikliğinde yaşanılan sorunlardan kurtulma yollarını Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak anlatıyor.

Çocuk yaşlarda birçok kişi başardığı şeyler için ödül alırken yaptığı yanlışlar için cezalandırılır. Ancak verilen bu cezalar başarısızlık hissine ve öz güven eksikliğine neden olur. Sürekli olarak yıkıcı ve olumsuz eleştiriler alan kişiler gelecekte düşük öz güvenli olmaya eğilimli olmaktadır.

Tam tersi şekilde yapıcı eleştiriler alanlar kişiler daha öz güvenli bireyler haline gelir. Kendine çok güvenin birisi bile düşük öz güveni ve değersizlik hissini yaşayabilir. Öz güven eksikliğine sahip olan kişiler genellikle yaşanılan olumsuz durumu sürekli olarak kendileri ile özdeşleştirmektedir.

ÖZ GÜVEN GELİŞTİRME

Öz güven geliştirmenin bazı yolları bulunur. Bunun için kişinin daha kabullenebilir hale gelmesi ve kimsenin mükemmel olmadığını derinlemesine alması gerekir. Herkes hata yapabilir ve son derece doğaldır. Ayrıca kendi sınırlarını, yeteneklerini ve iyi yanlarını bilen kişiler bu sınırlar doğrultusunda öz güven geliştirme konusunda daha başarılı olmaktadır. Risk almaktan çekinmek, kişisel gelişimi göz ardı etmek zaman içerisinde sürekli olarak aynı şeyi yapmak anlamına gelir. Kişi yapabildiği şeylerin sınırları içerisinde kendini daha iyi hissetmekte ve başarısızlıktan ya da eleştiriden uzak kalmaktadır. Hayatta her şey değişir. Bu nedenle yeni deneyimler denemek ve yeni mücadeleler içerisine girmek öz güven geliştirme konusunda başrolü oynayan yöntemlerinden en önemlileri arasında yer alır. 

DEĞİŞİMİN YARARLARI

Bazı insanlar her ne kadar artık ilgilerini çekmese de daha önceden yaptıkları şeyi yapmaya devam eder. Kendini ödüllendirme, bencillikle aynı şey değildir. Birçok kişi kendini ödüllendirdiğinde sadece kendini düşündüğünü aklından geçirir. Öz güven eksikliği ardı arkası gelmez bir şekilde başkalarını mutlu etmeyi denemekten kaynaklanır. Bu konuda başarısız olunduğunda ise bireyin tüm çabaları olumsuz karşılıklar alır. 

Kişisel gelişimin pek çok alanı gibi öz güven tazeleme de değişebileceğini kabul etmiş herkes tarafından başarılabilecektir. Bunu başarmak için önemli olarak bireylerin yaptıkları ya da yapacak oldukları eylemin sonuçlarından korkmaması ve olumsuz sonuç karşısında kendi bireyselliğinden bir şey kaybetmeyeceğini anlamak gerekir. 

False