Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Östrojenli gıdalar iri göğüslere neden oluyor

Kalorili ve östrojen katkılı gıdalar, kadınlarda östrojen düzeyinde artış, dolayısıyla fazla kilo ve meme dokusunun artarak büyümesine neden oluyor. Kolesterolden sentezlenen östrojen hormonunun uzun süreli yüksek seyri ve büyüyen göğüsler meme kanseri riskini tetikleyebiliyor. Meme küçültme ameliyatı, irileşen ve birçok sağlık sorununa davetiye çıkaran büyük göğüslerin dokuları azaltılarak, olası sağlık sorunlarına karşı estetik bir çözüm prosedürü olarak uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

ÖSTROJENLİ GIDALAR İRİ GÖĞÜSLERE NEDEN OLUYOR

Modern hayatın getirdiği hızlı yaşam tarzı, beslenme alışkanlıklarını yüksek karbonhidratlı ve kalorili hazır gıdaların tüketimi üzerine kurdu. Maalesef egzersizi sevmeyen ya da buna vakit ayıramayan bir toplumuz. Dolayısıyla alınan yüksek kaloriler yağa dönüşmekte. Yağ dokusu ise östrojenin temel kaynağını oluşturmaktadır. Ayrıca kırmızı et ve tavuk eti, hindi eti gibi beyaz ette östrojen kalıntıları sözkonusu. Ve bu kalıntılar, kalori oranı yüksek, yağlanmaya neden olan gıdalarla küçük yaştan itibaren vücudumuza girmektedir. Östrojen hormonundaki ergenlik döneminin doğal takvimini etkilemekte, çocuklar geç ya da erken ergenliğe girmektedir. Özellikle kadınlar, küçük yaştan itibaren normalin üzerinde kilo almakta, ilerleyen yaşlarda da yağ dokusu göğüslerin büyümesini de tetiklemektedir. Burada bir kısır döngü oluşmaktadır. Östrojen yağ dokularını arttırmakta, artan yağlanma, yani fazla kilo östrojen düzeyini yükseltmektedir.

BÜYÜK GÖĞÜSLERDE MEME KANSERİ RİSKİ

Aşırı büyüyen göğüs içi dokular ileri yaşlarda hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. Kronik sırt ve boyun ağrısı, göğüs kafesine baskı uygulayarak nefes alma kalitesinde düşüş, sırt kısmında kamburlaşma, meme ile göğüs duvarı arasında aşırı terlemeye bağlı ciltte tahriş, meme kanseri riski, bütün bunların kadın psikolojisinde yarattığı travma, iri göğüslü kadınların çoğunu hayatını etkilemektedir. Özellikle meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Östrojen fazlalığı, nedenler arasında sayılmaktadır. Artık menopozdan önceki genç yaşlarda da meme kanserinin ortaya çıktığı vakalar hatırı sayılır düzeyle görülmektedir.

İri göğüslerdeki yağ dokusunun meme küçültme ameliyatı ile azaltılması, göğüslerin aynı zamanda estetik ve doğal ölçülere kavuşturulması yukarıda belirttiğimiz sağlık sorunlarının ortadan kalkması ve minimal düzeye çekilmesi açısından önemli bir tedavi yöntemidir. Meme küçültme ameliyatı ile fazla dokular çıkarıldığı için, kanser riski de azaltılmaktadır.

MEME KÜÇÜLTME AMELİYATI NASIL YAPILIR?

İri göğüslerin küçültme şartları, kişinin boyuna, kilosuna, omuz ölçüsüne, memenin mevcut hacmine göre planlanır. Ameliyattan bir süre önce sigara kullanımı ve kanama yapacak ilaç kullanımı kesilir. Meme (göğüs) küçültme ameliyatı genel anestezi altında ortalama 3 saatte tamamlanır. Meme başından memenin göğüs duvarına inen kısmına doğru, tercihe göre I, L ya da T ameliyat tekniklerinden biri uygulanır. Önceden planlanan meme boyutunu elde etmek için göğüs içindeki fazla doku çıkarılır. Göğüs içinde kan toplama riski sözkonusu ise bu sıvının dışarı alınması için geçici dren konulabilir. Genellikle 24 saat sonra dren çıkarılır. Estetik dikişler göğüs içinde kalacak şekilde planlanır.

1 GÜN YATIŞ, 10 GÜNDE İŞBAŞI

Hastanede 1 günlük yatışın ardından hasta taburcu edilir. Sporcu sutyeni, meme küçültme ameliyatından sonraki 4 hafta boyunca kullanılmalıdır. Hastanın işe başlama süresi ortalama 10 gündür. Dikişler bu zaman zarfında kendiliğinden erir. Hastanın 72 saat yatak istirahatine dikkat etmesi önemlidir. 3 ya da 4. gün banyo yapılabilir. Ağrılar olabilir göğüs çevresinde. Bu normal bir süreçtir. Ağrı kesicilerle kontrol altına alınır. Enfeksiyon riskine karşı antibiyotik kullanılır. Oluşan ödemler 20-25 günde minimal seviyeye iner.

TAM İYİLEŞME SÜRESİ HASTAYA GÖRE DEĞİŞİYOR

Hasta ilk 30 gün ağır bir şey kaldırmaktan, kollarını zorlayan hareketler yapmaktan uzak durmalıdır. Ağır egzersiz için 60 gün beklemelidir. Bu sırada hafif tempoda yürüyüş idealdir. 6. aydan itibaren tam iyileşme gözlemlenir. Bu süre hastadan hastaya değişir. Bazı hastalarda bu süre biraz daha uzayabilir.

SİGARA, AMELİYAT İZİNİ ETKİLİYOR

Ameliyat izi meme başının renk değişimi sınır çizgisinde belli olmaz. Meme başından aşağı doğru oluşan izlerin görünürlüğü kişinin cilt kalitesine, sigara ve diyabet rahatsızlığı gibi faktörlere göre değişir.

TAM İYİLEŞMENİN ARDINDAN HASTAYI NASIL BİR GÖĞÜS YAPISI BEKLİYOR?

Ameliyat sonrası tam iyileşme sürecinin ardından göğüs başı yukarıda, fazla derisi alınmış, sıkı, simetrik, doğal görünümlü ve vücutla estetik oranlara çekilerek küçültmüş bir meme formu ortaya çıkar.